fredag 14 december 2018

Jultröjans Dag

I USA finns en tradition av att fira Ugly Christmas Sweater Day - en dag då man firar in den ankommande julen genom att frossa i fulsnygga överdrivet juliga tröjor. Sedan förra året firar vi vår egen variant av den dagen på Fridtuna - Jultröjans Dag!

Den infaller i år på onsdag, dagen före julavslutningen! Då uppmuntras alla, både elever och personal, att komma till skolan lite extra juliga. Kanske har du redan en jultröja, men det går precis lika bra att dra på sig en tomteluva, vira in sig i glitter eller välja ett plagg vilket som helst i juligt rött - eller varför inte pyssla ihop en egen jultröja! Bildgooglar du på diy ugly christmas sweater så finns massor med tips och inspiration på hur man enkelt kan göra en alldeles vanlig tröja väldigt julig! Att delta är dock frivilligt - känner man inte för att vara extra julig går det fint att bara njuta av andras julighet - men ju fler som deltar desto roligare!
Lite inspiration!

onsdag 12 december 2018

Böcker efterlyses!

Skolbibliotekarien Emma efterlyser utlånade böcker!

En sammanställning av böcker utlånade till klassens elever visar att flera har en mängd böcker lånade i sitt namn - varav flera lånats under ettan, tvåan och trean. När vi gick igenom listan berättade flera elever att åtskilliga av böckerna finns hemma.

Hjälps åt att kolla om ni har böcker från skolbiblioteket hemma - och ta i så fall med dem till skolan innan vi går på jullov så sparar vi pengar åt skolan och böckerna blir tillgängliga för fler!

tisdag 11 december 2018

Info vecka 50

Hej,
Ber om ursäkt att veckobrevet dröjt den här gången! Nu är vi redan inne i vecka 50 och många elever (och för all del, personal) har börjat räkna ned inför avslutning och lov.

Förra veckan avslutade vi arbetade med terminens NTA-tema Kretsar kring el i NO. eleverna lämnade ganska stolta avslutningsuppgiften där de byggt ett hus med lysande lampa med hjälp av en mjölkkartong. De blev jättefina! Nu på onsdag når vi slutpunkten med en diagnos på innehållet i temat.

På fredag blir det också SO-prov om lagar och regler. Eleverna är väl förberedda och laddade.

I matten jobbar vi nu med klockan och tid. Kanske är det en tråd ni kan ta upp hemma och prata om klockslag analogt och digitalt i vardagen, om hur länge favorit-tvprogrammet varar eller hur lång tid trippen på jullovet kommer att ta!

Vi har hela terminen arbetat med att det ska vara bra studiero i klassrummet. Det arbetet går framåt men fortsätter. Vi har nu kommit överens i 4ABC om att vi också ska förbättra situationen i kapprummet där det varit stökigt. Den regel vi tillsammans med elever och personal har bestämt är att i kapprummet ska det vara tyst. Vi pratar med varandra utomhus. 4C har dessutom flyttat ur kapprummet och använder kapprummet en trappa upp för att det ska bli mindre trångt för alla. Det har också köpts in lådor till alla fyror att användas för vantar, halsdukar och andra mindre klädattiraljer. Vi påminner också om att eleverna inte får använda sina mobiler i skolan. Det gäller även på skolgården. Framför allt är detta ett problem på morgonen och efter att skolan slutat - systemet med att ha mobilen inlämnad under dagen fungerar bra!

Många elever klagar på att det är äckligt på toaletterna. Vi har tillsammans pratat om att den som t.ex. tappar papper på golvet själv ska ta upp det och lägga i papperskorgen. Och att var och en faktiskt måste titta i toaletten och se så att det inte blivit något kvar efter spolning - då får man ta toaborsten och göra rent. Prata gärna om detta hemma.

På torsdag firar skolan Lucia. Detta innebär till exempel att idrottssalen är bokat för föreställningar - eleverna behöver inte ha med idrottskläder. Vi får gå och se luciatåget kl 9.10. Terminsavslutningen är på torsdag nästa vecka. Vi börjar som vanligt 8.10 i klassrummet men slutar redan efter lunch, ca kl 12.

Vänliga hälsningar,
Pierre

måndag 26 november 2018

Info vecka 48

Hej! Vi har haft en vanlig vecka schemamässigt - men tyvärr drabbad av frånvaro. Flera elever har varit sjuka och även lärare, däribland jag själv. Sanna har måst operera ena handen och ska göra andra med så hon blir sjukskriven ända till jul. Vibeke kommer att vikariera för Sanna under den här tiden. 

Eftersom jag varit sjuk har ingen veckans ord-läxa delats ut till den här veckan - så fullt fokus kan läggas på tisdagens matematikprov!

Vi har också drabbats av löss i flera årskurser. Kontrollera gärna era barn så att vi blir av med dem så fort som möjligt.

Ni får också gärna prata med era barn om att alla ska duscha efter idrotten. Den senaste tiden har det främst varit tjejerna som inte vill duscha "för att de andra tittar". På höstlovet kom det upp duschväggar så nu är det bås och inte helt öppet i duschen. Ingen ska behöva bli uttittad när den duschar så det är något som måste upphöra. Alla ska kunna duscha och hålla sin hygien.

Ha en bra vecka!
//Pierre

måndag 19 november 2018

Info vecka 47

Hej, Tack alla elever för temadagen om värdegrund och respekt som vi hade i onsdags! Mycket lyckat med många bra diskussioner i de olika grupperna!

Efter en vecka med både studiedag och temadag ser vecka 47 ut att bli en väldigt vanlig skolvecka. Veckans ord och engelska-glosor är i läxa. Det har också getts i läxa att hänga med lite extra i nyheterna den här veckan, inte minst nu när det är så spännande i regeringsbildandet.

Erik har en lärarstudent just nu, av eleverna kallad Praktikant-Peter, som följer med Erik har börjat hålla lektioner som eleverna gett många tummar upp för. Roligt med bra blivande lärare!

Det är mycket sjukfrånvaro just nu - både feber, halsont och magsjuka florerar. Uppmuntra ditt barn till att ta igen det man missar vid frånvaro, och har man möjlighet att jobba lite trots att man är hemma går det bra att hämta material i skolan!

 Ha en bra vecka! Pierre

fredag 9 november 2018

Info vecka 46

I måndags fick vi tillbaka våra pigga, glada elever (era pigga glada barn) efter ett väl värt och välbehövligt lov. Många verkar ha läst mycket och det är vi förstås glada för.

Den här veckan har vi fortsatt med en del arbetsområden och påbörjat några nya. I matten närmar det sig diagnos om multiplikation och division. I SO har vi börjat med samhällkunskap: Lag och rätt. I engelskan fortsätter vi lära oss med hjälp av de engelsktalande ungdomarna i läroboken.

Nu på tisdag den 13 november är det studiedag, vilket innebär att alla elever är lediga. Skolpersonal kommer den här dagen att få fortbildning av Novahuset om förståelse för barns utsatthet samt hur man kan arbeta förebyggande och stödjande mot sexuella övergrepp och ohälsa. Vi kommer också att göra en sista planering inför värdegrundsdagen.

Värdegrundsdagen som ju genomförs dagen efter, onsdagen den 14e. Mer info om den finns i ett eget inlägg här i bloggen, men jag vill flagga lite extra för att barnen den här dagen slutar lite tidigare, kl. 13.00!

Det är också dags att avsluta arbetet med kapitel 2 om multiplikation och division i matteboken. Det gör vi genom ett diagnostest på torsdag. Till dess behöver man vara klar till och med delkapitel 2.7 och det är bra om man hunnit repetera genom också göra de blandade uppgifterna på s. 93-95. Vid träning inför diagnos är det bra att titta lite extra på sammanfattningen på s. 92 och s. 96. Givetvis är multiplikationstabellerna centrala i arbetet!

Eftersom några frågat vill jag också förtydliga lite om arbetsgången med delkapitlen i matteboken! Varje kapitel i boken är uppdelat i delkapitel, t.ex. 2.1, 2.2, 2.3 och så vidare. Varje delkapitel är uppdelat i tre steg, steg ETT, TVÅ och TRE. Inför varje delkapitel gör eleven en bedömning om man ska börja på steg ett eller två. Steg ett om man känner sig osäker, steg två om man känner sig säkrare. Sedan gör man tio uppgifter på delkapitlet. Gör man till exempel sex uppgifter på steg två och fyra uppgifter på steg tre så är man klar med delkapitlet. Det måste inte vara uppgifter i en följd och behöver man stöd med att välja uppgifter så går det bra att be om hjälp. Det händer också att jag som lärare styr elevens val om jag tycker den valt för lätta eller svåra uppgifter. Om man vill träna extra hemma så går det bra att göra fler uppgifter, men grunden är tio uppgifter på varje delkapitel. Jag hoppas det blev lite tydligare hur vi tänker!

Ha en skön helg!
//Pierre

torsdag 8 november 2018

Info om Värdegrundsdagen den 14 november


Tema EMSORJ
      Empati, solidaritet, respekt och jämlikhet

Värdegrund- och likabehandlingsfrågor är ett arbete som ständigt pågår och utvecklas på T1-skolorna. I samtliga verksamheter (förskoleklass, skola och fritidshem) arbetar vi systematiskt och långsiktigt med att skapa en trygg skola.
Som ett led i detta arbete genomför vi nu återigen en temadag med fokus denna gång på empati, solidaritet respekt och jämlikhet. Syftet med dagen är att utveckla kunskap och förståelse för begreppen som ingår i Emsorj samt stärka gemenskapen och relationerna för elever och personal på vår skola.
Temadagen genomförs onsdagen den 14/11 mellan klockan 08.10-13.00.
Eleverna samlas i sina egna klasser på morgonen och efter
fm rasten är eleven med sin mixade grupp.
Skoldagen slutar gemensamt för alla elever kl. 13.00

 





Eleverna kommer delas in i olika mixade grupper. År F/2 (är på Tunvalla), år 1/3 (är på Fridtuna) samt år 4-6 (är på Fridtuna). Alla grupper kommer att arbeta efter samma program som innehåller värdegrundsfrågor och gruppstärkande aktiviteter. 

 ” Skolan ska främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse. Omsorg om den enskildes välbefinnande och utveckling ska prägla verksamheten. Ingen ska i skolan utsättas för diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, könsöverskridande identitet eller uttryck, sexuell läggning, ålder eller funktionsnedsättning eller för annan kränkande behandling.”
ur Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011, sidan 7

Hälsningar
Pedagogerna på T1 skolorna

fredag 26 oktober 2018

Höstlov!

Hej,
En stor del av höstterminen har gått och nu får våra härliga elever vara lediga under en veckas höstlov! Idag firade av med lite Halloween-tema - många barn utklädda till läskiga spöken och vampyrer, prinsessor och Harry Pottrar tillsammans med en eller annan lärare... Vi har fikat och haft en bra sista-dagen-före-lovet!

Höstlovet kallar vi gärna ”Läslov”. Skolbiblioteket har en läsutmaning som den som vill får delta i. Eleverna har fått en bingobricka som de kan fylla i när de har läst. Den som lämnar in sin ifyllda bingobricka till biblioteket efter läslovet deltar i utlottningen av en bok J
(Om bingobrickan försvunnit kan en ny hämtas från http://www.oppetklassrum.se/wp-content/uploads/2017/10/lasbingo2017.pdf)

Vecka 45 fortsätter vi med skola igen. Då är det jättebra om ni vårdnadshavare hjälper eleverna att ta på sig ordentligt med kläder så de inte fryser på rasterna.

Vi vill också påminna om vad som gäller vid idrottslektioner. Innan lektionen ska varje elev byta om till idrottskläder. Efter lektionen ska varje elev duscha och byta tillbaka till vanliga kläder.

Läxor till vecka 45:
Engelskaläxa är "Useful classroom phrases" (tisdag) (finns i Google Classroom om lappen kommit bort)
Matteläxa är multiplikationstabellerna 8 och 9. (onsdag)

Jag har även uppmanat elever som ligger lite efter i matteboken att ta med hem och räkna på lovet. Veckan efter lovet ska vi bli klara med kapitel 2.

Vi har under början av höstterminen börjat använda våra iPads mer och mer. Eleverna har alla fått inloggning till Google Classroom. Där finns information om våra arbetsområden, uppgifter och i oftast läxor. Eleverna loggar in med sina användarnamn och skolmail (t.ex. erihel428@edu.linkoping.se) och ett lösenord som för de flesta slutar på …2017. Samma Google-konto kan eleverna också använda för att logga in på olika nätresurser som vi använder, t.ex. studi.se.

Till Studentlitteratur.se, där vi kan använda engelskaboken och övningar till den, loggar eleverna in med ett användarnamn som bygger på skolmailadressen, och lösenordet fridtuna4.

Till Bingel.se, där vi jobbar med matte och andra ämnen, loggar eleverna in med unika elevnummer och lösenord men med den gemensamma skolkoden 6203.

Eleverna har uppmanats att ta med användaruppgifterna hem på en skriven lapp eller ett foto taget med sin mobil och sedan förvara det säkert.

Ha ett skönt läslov J
//Pierre

fredag 19 oktober 2018

Info vecka 43

Hej!

Nu har vecka 42 passerat och höstkylan närmar sig. Vi vill därför igen påminna om att ta med kläder efter väder även om det varit svårt den här veckan med temperaturerna. 

Sedan skolstarten har vi sett både föräldrar, barn m.m. cykla på skolgården. På skolan finns en tydlig regel om att man inte får cykla på skolgården. På grund av detta önskar vi att vi tillsammans påminner alla att leda cykeln när man passerar för allas trygghet och säkerhet!

Nästa vecka, v.43 är det sista veckan innan höstlovet. Fredagen den 26/10 vill vi därför passa på att ha lite halloweenstämning. Vi vill därför uppmuntra såväl elever som personal att klä ut sig om man vill! Självklart får det vara lite läskigt men att bära masker som täcker ansiktet är inte okej. 

På onsdag nästa vecka är det FN-dagen! Det kommer att uppmärksammas här i skolan och kanske är något ni kan prata om där hemma också!

På matten jobbar vi vidare med multiplikation! Det är viktigt att eleverna fortsätter att träna mer hemma om man inte känner sig säker - den här veckan fokuserar vi på sexans och sjuans tabeller! Några skulle också behöva arbeta lite hemma i boken. Enligt veckoplaneringen bör delkapitel 2.2 nu vara klart. 

Det är nu också dags att avsluta arbetsområdet om Sverige i SO. Det görs med ett prov på fredag. Ett papper med vad man behöver kunna och hur man kan träna har delats ut.

Ha en skön hösthelg!
//Pierre

fredag 12 oktober 2018

Info vecka 42

Hej!

Hösten är här och vädret växlar väldigt mycket. Det är viktigt att eleverna har med sig kläder efter väder nu när det går åt kallare och ibland blötare väder. På rasterna är vi ute och det är viktigt att barnen har kläder så att de inte fryser.

Vi har nu kommit igång med kapitel 2 i matematiken och där ligger fokus nu på att bli säker på alla multiplikationstabellerna. Eleverna kommer ha några tabeller i läxa till varje vecka de kommande 3 veckorna. Till vecka 42 ska de kunna 3an, 4an och 5an. Till vecka 43 ska de kunna 6an och 7an. Till vecka 45 ska de kunna 8an och 9an.

Om eleverna vill ha ett papper av oss med facit för att kunna träna så kan de få det. Andra sätt att träna på är t.ex. på nomp (gratisapp) kräver inget inlogg för några övningar men de flesta elever ska ha ett inlogg nu så att de kan komma åt alla övningar. Bingel.se (hemsida) krävs inlogg som alla elever har fått. Elevspel.se (hemsida) där kan eleverna träna alla möjliga ämnen med eller utan inlogg. Webbapp.liber.se (hemsida) https://webbapp.liber.se/matematikboken-alfa/#/2-multiplikation-och-division denna är kopplad till vår mattebok och här kan eleverna träna mera på precis samma innehåll som vi jobbar med i boken. På Multiplicera.se (hemsida) krävs ingen inlogg - det är bara att välja högsta talet som ska finnas med när man tränar och sedan är det bara att köra på. Kanske det enklaste och snabbaste alternativet på nätet!

Vi passar på att informera om att det kommer börja några nya elever i år 4. Måndag vecka 43 börjar 2 nya elever i 4B och måndag vecka 45 börjar en ny elev i 4C.

Trevlig helg!

fredag 5 oktober 2018

Info vecka 41

Hej alla föräldrar!

Nu har vecka 40 passerat. Som vi redan konstaterat, klasserna är nya konstellationer där barnen försöker hitta sin plats och just nu gör vi allt för att stärka och forma grupperna rent trygghetsmässigt i alla klasser. Det handlar bland annat om mer personal ute på rasterna och att arbeta med värdegrund på lektionerna.

Vi bifogar även en länk som handlar om en snabb guide kring sociala medier på "föräldriska" som de säger. https://statensmedierad.se/nohate/jagvillpratamedmittbarn/snabbguidedigitalamedierpaforaldriska.2779.html Kika gärna in där!

Vi kommer så småningom att börja arbeta med sociala medier i samband med värdegrund och språkutveckling. Mycket umgänge barnen emellan sker ju på sociala medier och vi vet att det ibland för med sig kränkningar och utsatthet. Det märks också av att språket förändrats mycket kring barn och ungdomar och svordomar är mer förekommande än tidigare.  Även en tuff jargong, med knuffar, onödiga skämt m.m. gentemot varandra förekommer. Detta sker oftast inte i klassrummet men vid andra tillfällen. Prata gärna med era barn hemma om detta. Vi i skolan och ni där hemma kan sätta upp strategier och samarbeta. 

Till nästa vecka har klassen flera läxor att hålla reda på; glosor i engelska till måndag, veckans ord i svenska till torsdag och till på fredag ska klassens spännande berättelser vara färdigskrivna. Berättelserna kommer sedan att skickas in till skolbibliotekets tävling på just det temat!

Ha en bra helg!
//Pierre

fredag 28 september 2018

Info vecka 40

Hej!

Nu har vecka 39 gått och vi börjar komma igång ordentligt i skolan!

Nästa vecka (tisdag) kommer vi bland annat att ha vår första matematikdiagnos för kapitel 1. Vill påminna om att det är helt ok att eleverna tar med sig böcker hem om man vill träna lite extra eller läsa i förväg, bara boken är med även dagen efter till skolan.

Även andra läxor är på gång, men jag valde att skjuta på dem något så att eleverna först kan fokusera på matematikdiagnosen. Detta gäller glosor i engelska och rättstavning av ord i svenska (se kalendarium). 

Nästa vecka så kommer Emma i biblioteket starta upp en eftermiddagsaktivitet som hon kallar "After school". Så på tisdagar mellan 14.10-15.00 kommer hon ha högläsning av en bok i biblioteket där eleverna kan lyssna och rita medan Emma läser. Detta är helt frivilligt och är något som vi erbjuder just för årskurs 4 och även år 5.

Vi har även fått veta att LHC dam erbjuder våra elever gratis biljetter till deras hockeymatcher den 29/9 och 30/9. En vuxen och ett barn kan få biljett. Allt ni behöver göra är att uppge skolans namn i biljettluckan på Saab Arena.

Ha en bra helg!

måndag 24 september 2018

Info vecka 39

Hej!

Ännu en vecka har gått och det är dags att ta tag i en ny!

Under veckan som gått har klassen bland annat jobbat med Sveriges geografi, problemlösningsstrategier i matematik och vi har äntligen startat upp klassens iPads som hjälpmedel i undervisningen.

Nästan alla utvecklingssamtalen är klara och vi kommer börja med att ta fram individuella uppgifter till alla elever utifrån de utvecklingsplaner som skrivits. Dessa kommer vi att jobba med under elevensvaltiden på tisdagar och torsdagar.

Den här veckan blir det bland annat genomgång av den digitala versionen av den engelska läroboken Magic. Med hjälp av den kan man logga in på engelskaboken hemma och träna på glosor och både lyssna och läsa kapitlen i boken. D.v.s. att man behöver inte ha med sig något material hem utan det räcker att logga in på hemsidan http;//www.studentlitteratur.se.

Vi kommer också att starta upp en skrivuppgift - att skriva en spännande berättelse till skolbibliotekets skrivtävling! Uppgiften kommer att genomföras med iPads via Google Classroom.

Det är också dags för lite fler läxor - den här veckan kommer det att delas ut både glosläxa i engelska och veckans ord i svenska.

Jag har även skickat hem en lapp om till er vårdnadshavare om vilka uppgifter ni vill dela med er av pga nya lagen om GDPR. Vi vill gärna ha tillbaka den så snart som möjligt.

Ha nu en bra vecka!

MVH
Pierre

måndag 17 september 2018

Info vecka 37

Ännu en vecka har gått och en intensiv sådan, med studiedag (för oss i personalen) och hälsodag! Intensiv inte minst för att jag blev tvungen att ställa in utvecklingssamtal på grund av en strulande tand. Nu tar vi nya tag för en ny vecka - en vecka där vi ser ut att följa schemat, utan några stora saker att hålla reda på mer än för er som har utvecklingssamtal inbokade.

Jag vill också tacka för ett trevligt och välbesökt föräldramöte! Där pratade vi bland annat om vilka som ska representera klassen i föräldrarådet och hur ni som föräldrar kan dela på ansvaret som klassföräldrar. Det bestämdes att en tredjedel av klassens föräldrar (med två som sammankallande) hjälps åt varje läsår, vilket innebär att den första tredjedelen i klasslistan har det ansvaret i år.

För att underlätta kontakt er föräldrar emellan kommer jag att skriva ihop en lapp där ni får skriva vilka av era uppgifter som vi får dela med till de andra föräldrarna så att ni kan få tag på varandra om ni behöver - till exempel i klassföräldragruppen.

Jag har också sammanställt en lista med kontaktuppgifter till alla lärare som undervisar i klassen. Har du ämnesspecifika frågor till skolan är det alltid bäst att höra av sig direkt till läraren som undervisar i det ämnet! Du hittar listan här. (Jag har också lagt till den i länklistan i högerspalten).

Vi har lite nytt på personalfronten i klassen! Vi har fått två nya resurser, Frida och Sara, som från och med nu kommer att följa klassen på heltid och hjälpa till där det behövs! Melissa har fått andra uppgifter och finns från nu istället på Tunvalla. Vi tackar henne för den här korta tiden och hälsar Frida och Sara varmt välkomna!

Just nu uppmanar vi eleverna särskilt att gå, cykla eller åka kollektivt till skolan för att värna om sin hälsa och vår miljö. Detta är ett samarbete med trafikkalendern som arbetar för bättre trafiksäkerhet i barnens närmiljö.

På hälsodagen i fredags orienterade sig klassen först runt i Vallaskogen runt mellan olika stationer där man lekte och använde sig av naturen omkring. Efter hamburgerlunch var det dags för Skoljoggen.
Vår klass sprang sammanlagt 47 varv = 9,4 mil!

Ha en bra vecka!
Pierre

torsdag 6 september 2018

Info om Hälsodagen den 14 september

Hej!
Fredag den 14/9 har T1-skolorna sin första av tre temadagar, Hälsodagen. För er som är nya är hälsodagen en schemabrytande dag med olika aktiviteter som avslutas med skoljoggen. Dagen spenderas tillsammans med sin klass.

Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället. Lgr11

Eleverna startar som vanligt i sina klassrum 8.10. Var noga att sjukanmäl ditt barn om ni blir hemma eller ni som har fritidsbehov meddelar om ni hämtar efter skoldagen.

Dagen är förlagd på Tunvallaskolan och dess närmiljö och avslutas kl. 14.00, därefter går eleverna tillsammans med vuxen till respektive fritidsavdelning.

Hamburgare serveras på Tunvallaskolan som lunch.

Kl. 13.00 går startskotten för Skoljoggen och eleverna rör sig i redan befintligt spår i Vallaskogen under en timma. För den som kan och vill får man gärna skänka en springslant som kommer oavkortat gå till en välgörande organisation. Summan kommer redovisas för eleverna.

Se till att ha kläder efter väder, vi är utomhus oavsett väder!

Ta med:
·         Vattenflaska
·         Frukt
·         Ombyteskläder (eventuellt en torr t-shirt)
·         Bra skor efter väderlek

Om ni har några funderingar kontakta oss eller er klasslärare.


Mvh Idrottslärarna
Jimmy, Suss och Sofi

fredag 31 augusti 2018

Info vecka 35

Hej,
Ännu en vecka har gått. Vi kommer igång mer och mer i de olika ämnena. Bland annat pratar vi förstås mycket om demokrati inför valet den 9/9. Här kommer ett veckobrev med några olika punkter med information till er.

Det är dags att boka tid för utvecklingssamtal! Mer info och bokningslänk finns i separat inlägg här!

Det börjar bli blött ute och vi ser gärna att eleverna har kläder anpassade för väderleken. Vi är utomhus på raster även om det regnar.

Eleverna har fått hem ett "kontrakt" som handlar om att ta ansvar för den iPad som varje elev kommer att kunna använda i sitt lärande. Det är en överenskommelse om att eleven ska använda iPad till det den är tänkt för och inte till lek och spel. Om eleven missbrukar förtroendet kan konsekvensen bli att eleven inte får möjlighet att använda iPad under en period. Vänligen skriv under kontraktet och skicka tillbaka till skolan snarast!

Påminnelse om att skolstart ofta betyder att lössen kommer med. Kolla gärna era barn för säkerhets skull. På t.ex. 1177.se kan ni läsa om åtgärder mot löss:
https://www.1177.se/Ostergotland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Huvudloss/

Vi vill också påminna om att det är föräldramöte nu på onsdag 5/9 kl 18.30. Vi börjar ihop med rektor i matsalen och fortsätter därefter i klassrummet.

Trevlig helg :)
Pierre

onsdag 29 augusti 2018

Boka tid för utvecklingssamtal!

Det är dags för det första utvecklingssamtalet i fyran! Jag ser fram emot att träffa er alla för ett samtal någon gång under veckorna 36 till 38!

Fokus på samtalet kommer att ligga på att lära känna varandra, prata om förväntningar på läsåret och att sätta upp några första mål.

Du bokar tid för samtal via ett dokument i Google Docs som du kommer till genom att klicka på länken nedan. Det enda du behöver göra är att välja en av de lediga tiderna genom att skriva elevens namn på raden intill tiden du har valt - och sedan är det klart! Först till kvarn gäller! Du hittar tidbokningssidan här.

I skolan kommer eleverna att förbereda sig inför samtalet genom att svara på en enkät, men jag vill också uppmuntra dig som förälder till att samtala med ditt barn innan det är dags för samtalet - om starten i fyran, förväntningar på året och vad ni tänker kan passa att sätta upp som individuella mål

Väl mött!

Tillägg: För att boka tid med hjälp av en iPhone eller iPad behöver man först installera appen Google Kalkylark.

måndag 27 augusti 2018

Välkomna till föräldramöte

Vårdnadshavare till elever i åk 4-6 på Fridtuna välkomnas till höstens föräldramöte den 5 september. Vi inleder med gemensam information i matsalen på Fridtunaskolan, för att sedan gå ut för vidare information av klasslärare och fritidspedagog i respektive klassrum. Under mötet kommer representanter till föräldraråd och klassföräldrar att väljas.

Datum: onsdag 5/9
Plats: Fridtunaskolans matsal
Tid: 18.30 – 20.00

Med vänliga hälsningar

Gudrun Werner
Rektor T1-skolorna

Monica Gudomlund
Bitr. rektor T1-skolorna

Pia Lindgren
Bitr.rektor T1-skolorna

fredag 24 augusti 2018

Veckoinfo

Nu har första riktiga skolveckan gått och vi har gått efter schemat. Det är en hel del nya saker att lära sig i mellanstadiet men vi tar oss dit tillsammans! Schemat är nu helt klart, med en del mindre förändringar jämfört med det som delades ut första dagen. En ny version har delats ut idag.

4A har haft en riktigt bra första vecka tillsammans! När vi tillsammans utvärderade lyfte eleverna många saker de tyckt varit bra, som att man haft någon att vara med, man har visat respekt för varandra och alla har varit aktiva i klassrumssamtalet. På förbättringssidan tyckte eleverna främst att det kunde bli tystare i klassrummet, att man behöver bli bättre på att räcka upp handen om man vill säga något och att man måste lyssna mer på lärarens instruktioner. Själv är jag framför allt glad över att jag fått möta glada barn som verkar trivas med varandra och skolan - och att man tagit sig an skolarbetet med entusiasm och engagemang även om jag håller med om att det varit väl pratigt emellanåt. Prata gärna med ditt barn om veckan utifrån detta!

Flera elever har frågat oss lärare om när man kan äta sin frukt/mellis. Vi har inget pass på schemat för det men självklart vill vi uppmuntra eleverna att ta med sig mellis även i år! Principen är att mellis kan ätas när som helst under dagen, så länge vi inte arbetar med böcker eller iPads just då. Det är du som förälder som bestämmer vad som är passande mellis (så länge det inte är något som kan klassas som godis då det bryter mot våra trivselregler).

Våra samtalsveckor, dvs utvecklingssamtalen, kommer att pågå under vecka 36 till 38. Vi kommer förbereda lite inför det tillsammans med eleverna i skolan men som sagt så kommer fokus ligga på att lära känna varandra och att sätta upp några individuella mål. Vi kommer att skicka ut info om tider inom en snar framtid.

Viktig info till er som föräldrar är att onsdagen 5 september 18.00 är det föräldramöte här på Fridtuna. Vi hoppas att så många som möjligt har möjlighet att närvara.

Trevlig helg!
/Pierre

onsdag 8 augusti 2018

Skolstart!

Det är dags för skolstart och jag vill hälsa alla välkomna till ett nytt år och en ny klass!

De första två dagarna (torsdag och fredag) kommer eleverna gå i skolan 8.10-13.00. Då kommer klassen bara att vara tillsammans med klassföreståndarna och även ha lite gemensamma aktiviteter med de andra 4:orna. Det kommer att bli mycket information men framför allt fokus på att lära känna varandra för att mjukstarta terminen. Från och med måndag vecka 34 kommer vi att arbeta enligt schemat.

Schemat finns bifogat i häftet som skickades med eleverna hem den första skoldagen. Observera att flera av sidorna i häftet behöver fyllas i av er vårdnadshavare och skickas tillbaka till skolan snarast!

Bloggen här kommer att vara min primära informationsväg till er i hemmet. Här kommer jag och ibland de andra undervisande lärarna att fortlöpande uppdatera er med information. Ute i högerspalten hittar du rubriken Få nya inlägg direkt i din mail!. Fyller du din mailadress och klickar submit kommer du fortsättningsvis meddelas direkt i din mail när bloggen uppdaterats med ett nytt inlägg.

I högerspalten hittar du också rubriken Läxor och aktuellt där du fortsättningsvis kommer att hitta aktuell info i kortform om läxor och annat viktigt att hålla reda på för pågående och nästkommande vecka. Under den hittar du en lista med Användbara länkar för dig som vårdnadshavare.

Jag kommer inom kort att kalla till ett första föräldramöte då jag hoppas att få träffa så många av er som möjligt och i början av september är det dags för ett första utvecklingssamtal med fokus på att lära känna varandra och att sätta upp några första individuella mål.

Det är mycket information såhär i början - jag återkommer med ett nytt inlägg inom kort! Nu kör vi!

//Pierre