måndag 23 mars 2020

Info från skolledningen

Till vårdnadshavare på T1-skolorna

Vi har nu slutfört en vecka med stränga restriktioner på vem som får komma till skolan och inte. Detta har inneburit att era barn/våra elever har varit hemma även om man bara har mildare symptom. Dessa restriktioner är vad Folkhälsomyndigheten har beslutat om och som Linköpings kommun förstås följer och som vi som enskilda skola även följer.

Vi vill förtydliga vilka förväntningar vi har här på skolan. Det är viktigt att ni sjukanmäler era barn, antingen att går in på Dexter och där kan ni nu anmäla för fler dagar samtidigt. Annars går det även bra att ringa in och anmäla, se nedan.

Sjukanmälan

Vid sjukdom ska målsman anmäla detta till T1-skolorna senast klockan 07.45.
Vårdnadshavare kan sjukanmäla sitt barn via appen IST Dexter som finns tillgänglig via AppStore och Play butiken. Länk till instruktioner finns på hemsidan.
Vårdnadshavare kan välja att ringa på nummer nedan.
Lämna meddelande på telefonsvararen. Uppge elevens namn och klass. 
Tunvalla, förskoleklass och åk 1 tel: 013-20 69 16
Fridtuna åk 2-3 tel: 013-20 69 41
Fridtuna år 4-6 tel: 013-20 69 2
Vi förväntar oss också att vi nu gemensamt tar ett ansvar för att uppgifter blir gjorda hemma om man bara har mildare förkylningssymptom, allt för att era barn/våra elever inte ska tappa alltför mycket under den här tiden.
Ni tar kontakt med respektive lärare för att få material, både analogt och digitalt, till era barn. Något som väldigt många också har gjort, tack!

Ta vara på er!

Med vänlig hälsningar

Gudrun Werner
Rektor T1-skolorna

Monica Gudomlund
Biträdande rektor T1-skolorna

Anna Cervin
Biträdande rektor T1-skolorna

fredag 20 mars 2020

Klassbrev vecka 12

Hej,
Det har varit en vecka med mycket fokus på coronaviruset. Många bra samtal som lett in på hur samhället fungerar. I klassen har vi varit noggranna med att tvätta händer och hålla ordning på våra egna saker för att underlätta städning. Ungefär en tredjedel av både elever och personal varit frånvarande vilket förstås har påverkat undervisningen. Pierre har varit borta hela veckan och Sara halva. Vi som varit närvarande har pusslat om i schemat och vid något tillfälle slagit ihop klasser.

Det här har vi arbetat med under veckan:
  • Förhör av veckans ord och engelska glosor, arbetat vidare med läsläxan. Inga nya läxor har delats ut.
  • Svenska: Läsförståelsehäftet och läsning
  • Matte: Arbetat klart kapitel 4. Haft prov på kapitel 3-4. Tjyvstartat på kapitel 5.
  • Engelska: Jobbat klart med kapitel 20, både i Textbook och Workbook.
  • SO: Samhällskunskap, "Information och kommunikation". Se inlägg på Classroom för länkar.
  • NO: Ingen undervisning den här veckan, det blev andra ämnen istället.
  • Idrott: Basket
  • Musik: Gitarr och bas
  • Slöjd: Fortsatt arbete
Vi har fortfarande ingen information om huruvida skolan kommer övergå till distansundervisning eller ej. Så fort vi får veta någonting kommer vi självklart att meddela er omgående.
För säkerhets skull har eleverna idag fått ta hem matteboken, engelskaböckerna och läsförståelsehäftet. De ska också ha tagit hem ett papper med inloggningsuppgifter till vanliga digitala tjänster.

Hoppas ni får en bra helg och att vi får träffa eleverna på måndag.

Vänliga hälsningar,
Erik

onsdag 18 mars 2020

Hänt i veckan

Hej,
Idag hade vi besök från Folktandvården som informerade om tandhälsa och munhygien. Se mer nedan.

Det är många elever och även personal som är frånvarande den här veckan. Det gör att vi som har möjligt att arbeta på plats får pussla om. För elevernas bästa gör vi vårt yttersta för att schemat och normala rutiner ska följas så långt det bara är möjligt.

Eleverna är helt fantastiska! De ställer upp och hjälper varandra med uppgifter, de peppar varandra när det blir jobbigt och de håller koll så ingen mår dåligt eller deppar.

Den här veckan har vi satsat mycket tid på matterepetition av kapitel 3 och 4 inför provet imorgon torsdag (information om det finns på Classroom).

I engelska har vi avslutat kapitel 20. Den som inte närvarat får gärna göra övningarna i Workbook. Läs också texten i Classbook och träna på glosorna.

I samhällskunskap har vi testat på ett nytt läromedel som blivit gratis fram till sommaren. Gå gärna in på gleerupsportal.se ihop med ert barn och titta ni också. (Klicka på "Logga-in-med-Google-knappen") Vi har prövat på Samhällskunskap 4-6, kapitlet Medier och opinion. De flesta tyckte det var bra med korta textavsnitt med efterföljande frågor.

Läxor till kommande vecka får anstå. Information kommer.

Vänliga hälsningar,
Erik



måndag 16 mars 2020

Vad gäller?

Hej,
Nu är skolan igen efter helgen och vi pratar förstås mycket om coronaviruset. Eleverna är överlag välinformerade och lugna så det märks att många pratar om det här hemma också. Några är förstås oroliga, både för egen del och för anhöriga. Vi försöker att samtala på ett sakligt sätt och utgår från den information vi får från kommunen.

Vi uppmanar alla elever och vårdnadshavare att läsa och följa informationen som finns på linkoping.se angående vad som gäller.

Vi försöker ha så normala dagar som möjligt trots att både elever och en del personal är frånvarande. Idag har vi räknat på i matten, efterarbetat läsläxan och jobbat med information & kommunikation. På eftermiddagen såg vi på film ihop med 5B.

Vänliga hälsningar,
Erik

fredag 13 mars 2020

Veckoinfo vecka 11

Hej!

Den här veckan blir det först lite info om några saker som bryter det ordinarie schemat för nästa vecka:

På tisdag får vi besök av psykologstudenten Vera Svedestig Götesson som inom ramen för sin utbildning genomför ett forskningsprojekt med titeln Att berätta eller inte berätta om utsatthet för mobbning i skolan. Som ett led i det arbetet vill hon att elever besvarar en enkät, vilket kommer att göras på tisdag. Innan dess önskar vi att ni fyller i och skickar med blanketten om medgivande; Mer info finns också på informationsbladet som skickades hem förra veckan. Vi tycker det är ett viktigt ämne och ser gärna att så många som möjligt är med!

På onsdag får vi besök av tandsköterskan Karin Lager Palm från Folktandvården som kommer för att berätta om munhälsa för alla elever i år 5.

På torsdag har vi matteprov på kapitel 3 och 4. Vad provet innehåller och hur man tränar finns i ett eget blogginlägg här. Några elever har ett anpassat provinnehåll enligt instruktioner de får direkt från specialläraren Kerstin.

Till sist några ord om coronaviruset, covid-19. Den rådande situationen väcker givetvis många frågor, men vårt fokus just nu är att behålla en lugn och trygg miljö i skolan. Vi arbetar efter de direktiv som ges, vilket just nu innebär att den som är frisk ska gå till skola och arbete som vanligt och den som är sjuk ska stanna hemma samtidigt som vi betonar de allmänna hygienråden mer än vanligt. Vi håller er uppdaterade om direktiven förändras, men aktuell information om vad som gäller läggs också löpande ut på kommunens informationssajt som du hittar här

Ha en skön helg!
MVH
Pierre och Erik

torsdag 12 mars 2020

Inför matteprovet den 19 mars

Torsdagen den 19 mars kommer vi att ha ett matteprov på kapitel 3 och 4 i matteboken; Tid, tabeller och diagram och Räkna med tal i decimalform.

När vi är klara med kapitel 3 och 4 ska du kunna... 
 ... läsa av och ange tid.
 ... samband mellan olika enheter för tid.
 ... utföra beräkningar med tid.
 ... tolka tallinjer med tal i decimalform
 ... avläsa och tolka information i tabeller och diagram.
... hur lägesmått kan beräknas och användas i statistiska undersökningar.
... avrunda tal i olika sammanhang.
... metoder för överslagsräkning i de olika räknesätten.
... metoder för att utföra beräkningar med tal i decimalform i de fyra räknesätten.
 ... förklara och använda begreppen kvart, x-axel och y-axel, stapeldiagram, stolpdiagram, linjediagram, cirkeldiagram, lägesmått, medelvärde, typvärde, median,

Inför provet kan du träna genom att till exempel… 
... göra repetitionsbladen 2A och 2B i häftet som delats ut.
...gå igenom och träna på bokens sammanfattningssidor på sid. 139 och 184.
 ...repetera kapitlenas begrepp med hjälp av sid. 144 och 188.
 ...repetera med hjälp av de blandade uppgifterna på s. 140-143 och 185-187.
 ...gå tillbaka i kapitel 3 och 4 och göra uppgifter du inte redan gjort på det du tycker du behöver träna mer på.
 ...gå tillbaka i kapitel 3 och 4 och läsa genomgångarna i början av varje delkapitel.
 ...träna med hjälp av Libers webapp; Tid, tabeller och diagram och Räkna med tal i decimalform.

Du som vill fördjupa dig och lära mer... 
 ... kan arbeta med kapitel 3 och 4 i Utmaningsboken.

tisdag 10 mars 2020

Om våra elever och sociala medier

Hej alla föräldrar!

Vi skulle vilja uppmärksamma er lite på vad som händer omkring våra elever och sociala medier! Eleverna har inte tillgång till sådana i skolan, men i dialog med våra elever får vi ändå veta mycket om vad som händer och hur det går till - och även om det händer på fritiden får det gärna konsekvenser i skolan.  

Vi vill först uppmärksamma Snapchat lite extra. Snapchat är ett kommunikationsforum där eleverna kan umgås, vara sociala, skicka bilder, prata m.m. Dessvärre är det väldigt vanligt att det också används ett fult/hårt språk, en negativ och kränkande jargong och att det sker en hel del kränkningar och påhopp. Det finns såklart sådant beteende även på andra sociala medier och appar, men just Snapchat används väldigt flitigt och vi har nu fått se en hel del med egna ögon i form av skärmdumpar. 

Elevernas egna ord från flera håll är att "såhär är det hela tiden". Det är dock viktigt att poängtera att det inte är alla som är delaktiga till detta. Men jargongen påverkar fler och fler och till slut blir det tyvärr "vardag" att uttrycka sig och umgås på det här sättet. 

Årskurs 5 har en snapchat-grupp där alla femmor får vara med. I den gruppen förekommer en hel del av det vi beskrev ovan. Det finns också vissa som blir attackerade med kränkningar och påhopp på sin privata "story". 

Det är en liten procent som står för alla de grövsta delarna på Snapchat. Men alla blir påverkade och det blir tydligen lättare och lättare att "bete sig" på nätet. Det har också gjort det ännu lättare nu när man kan vara anonym. 

Det finns nämligen en app som heter YOLO. Efter att ha laddat ner den kan man använda en funktion som går ut på att man tar emot kommentarer och frågor anonymt på t.ex. Snapchat. Då skriver personen ut på sin "story" "skriv frågor eller kommentera". Då kan någon av ens vänner på Snapchat skriva vad som helst, anonymt. Det är i dessa situationer de flesta kränkningar och påhoppen just nu sker. Vi kan inte veta vem som skrivit vad - men innehållets karaktär och det faktum att bara personer man är vän med kan skriva pekar mot klasskamrater.

En del exempel på påhopp och kränkningar vi nyligen sett:
- "Din fittunge"
- "Horunge"
- "Du borde ta självmord"
- Allmän jargong och språk. 
- Mycket rasistiska skämt. 
- Man kallar varandra bög och homosexuell i negativt syfte. 
- Mycket könsord.
- Enormt mycket svordomar.
- Man härmar varandras bilder.
- Man säger åt andra att de är tråkiga, jobbiga m.m. 

Alldeles nu i dagarna har vi också uppmärksammats på att det skrivs historier i Minecraft med ett mycket grovt språk och mängder av sexuella anspelningar vilket en del elever och föräldrar reagerat starkt på.

Nu behöver vi samarbeta. Vi i skolan gör så gott vi kan förebyggande kring nätet och värdegrund. Det är också vi som tar hand om konflikter m.m. som skett på fritiden. Vi ber er att ha koll på era barn på nätet. Ha gärna extra koll på Snapchat! Kanske är det en idé att fundera på om man ens är mogen att ha Snapchat (inte minst för att appen faktiskt har en 13-årsgräns). Kan alla hantera detta? Vi vill också uppmuntra er föräldrar till att prata med varandra om ni reagerar på något eller vill komma överens om förhållningssätt.

Vi känner att detta är något vi alla måste ta tag i nu när vi fått se många exempel med egna ögon. 

Hör gärna av er vid frågor eller funderingar. 
Vänligen pedagogerna i årskurs 5. 

fredag 6 mars 2020

Veckoinfo vecka 10

Hej!
Det är dags för en liten uppdatering om hur vi har det i skolan! Till att börja med har vi precis landat efter en riktigt lyckad friidrottsdag i Campushallen! Det var första gången vi hade en sådan dag inomhus så vi visste inte riktigt hur det skulle fungera - men allt flöt på fint. Eleverna fick prova på en rad friidrottsgrenar och gjorde så med stor entusiasm och kämparanda. Vi vuxna gläds också över att promenaden dit och hem fungerade så bra, vilket har varit svårt att få till tidigare.

Vi tar en liten på titt på läget i några av ämnena också! I matematik närmar vi oss upploppet av arbetet med kapitel 4 om decimaltal, men parallellt har skolan nu fram till påsk också intensivträningsveckor i matte. Årskursvis har vi genom diagnoser tagit reda på ett prioriteringsområde som vi kommer att arbeta med minst tio minuter varje dag. För år 5 innebär det att vi nu kör hårt med division!

I NO har vi just startat upp terminens NTA-tema Rörelse och konstruktion där eleverna genom att bygga och undersöka fordon arbetar med begrepp inom fysiken och tekniken. Detta märks också i Veckans Ord som den här gången innehåller ord vi stöter på i arbetet med temat. I tekniken avslutar vi nästa vecka arbetet med de fem stora mekanismerna genom att slutföra ett grupparbete om cykeln.

I SO avslutas historiatemat om upptäcksresande med en redovisning på måndag. Därefter blir det istället ett arbetsområde om information och kommunikation i samhällskunskap.

Till sist tittar vi till engelskan: Där arbetar vi nu med kapitel 18 Yummy! Sticky chocolate cake! där huvudpersonerna Kate och Ben bakar kladdkaka. Vi bestämde oss därför för att göra samma sak! Nästa fredag bakar vi alltså kladdkaka i klassrummet - helt på engelska! Skolan står för ingredienser medan eleverna har delats in gruppvis och kommit överens om vem som tar med vilka redskap hemifrån. Det kan handla om kakform, bunke, slickepott, måttsats, visp (handdriven), pensel eller kastrull. Kolla gärna med ditt barn vad han/hon ska ta med och hjälp till att plocka fram sakerna. Vi hoppas ni kan hjälpa oss att genomföra detta - det blir bra träning på både engelska och samarbete (förutom att det är gott med kladdkaka)!

Ha en skön helg!
//Pierre och Erik