tisdag 22 december 2020

God jul!

Stort tack för julklapp och ett extra tack till klassföräldrarna som ordnade fika till julavslutningen! Nu är det dags att njuta av ett välförtjänt jullov - och ladda batterierna för klassens sista termin på T1-skolorna! 

God jul och gott nytt år - vi ses igen den 7 januari!

Bitmoji Image

tisdag 15 december 2020

Veckoinfo vecka 50

Hejsan!

Nu är vi inne på upploppet mot jullov! Arbetet flyter på, eleverna kämpar på - men det märks också att många är mer trötta än vanligt. Vi har haft hög närvaro för eleverna, men en del personal har saknats vilket nog gjort att även vi som är på plats nu är lite tröttare än vanligt. Det är också orsaken till att veckobreven blivit mer sporadiska nu på slutet, då vi har prioriterat mötet med eleverna med allt vad det innebär.

I spåren av nuvarande restriktioner har vi den senaste veckan mött två nya upplevelser: i fredags fick vi se årets luciatåg med årskurs 3 digitalt och igår måndag hade hela skolan en digital storsamling via Google Meet! Ovant, men spännande! Nog saknar vi att kunna ses lika mycket som vanligt, men jag tror att en hel del av det vi måste prova nu är sådant vi kan ta med oss oavsett vad som händer framöver.
Vi jobbar på precis som vanligt de sista dagarna fram till lovet. I skrivande stund har klassen en läxa kvar den här terminen, glosorna till kapitel 9 i engelska. Vi har också som mål att slutföra arbetet med kapitel 3 i matten, vilket för de flesta inte behöver bli någon läxa om man räknar och fokuserar på lektionerna.

Skolvalet
Nu börjar det också att dra ihop sig inför skolvalet till åk 7. Ni bör alla ha fått info hemskickat om detta. Vi vill poängtera att vi som skola INTE får mer ingående information kring skolvalet, den går direkt till er. Det vi fått veta är att ni behöver senast söka skola 22:e januari 2021. Den digitala ansökningssidan öppnar den 11:e januari. Det är det tidigaste datumet som man kan söka.

Eleverna funderar mycket och emellanåt blossar det upp en diskussion, så jag tror det är en väldigt bra idé att ni så smått börjar prata med varandra om skolvalet hemma. En sak som det pratas mycket om är vilka skolor ens kompisar väljer. Det har vi försökt möta genom att poängtera att det är bra att tänka på vad som är viktigt för sin egen del första hand, och att man ju har chans att få väldigt många nya kompisar var man än hamnar.

Några saker att tänka på utifrån våra tidigare erfarenheter av skolvalet: Ni bör ange flera alternativ på skola. Kommer man inte in på något av sina val, blir man placerad på en skola där det finns plats. Välj först den skola du helst vill in på, och fyll sedan på med skolor man kan tänka sig. Tänk också igenom profilval. Vi vill givetvis uppmuntra intresserade elever att välja en profil, men det kan vara klokt att inte ha profilval i alla valen, utan att man också väljer den skola man helst vill gå på utan profilval. Om det är ett högt söktryck på populära profilval, så finns risken annars att man inte får något val alls och då blir man placerad utifrån där det finns plats.

Det är en del att tänka på! Har ni frågor så maila gärna någon av oss. Vi försöker hjälpa er så mycket det går. Vill ni veta mer om skolan ni är intresserad av, så ring till dem eller kolla deras hemsida. Så här i corona-tider kommer det ju inte att erbjudas att få komma på besök och öppet hus.

Betyg
Terminens betyg är nu satta (sista dag var idag tisdag). Vi kommer i möjligaste mån att prata med eleverna en och en om betygen nu sista veckan. De kommer sedan också att skickas hem med post lagom till julavslutningen.

Avslutningsdagen
På tisdag den 22 december har vi julavslutning. 6A börjar kl 8.50 enligt sitt ordinarie schema och skoldagen slutar sedan kl 12, förutom för de elever som valt att äta skollunch på skolan. Det blir en förmiddag av julmys med bland annat julfika som klassföräldrarna ordnar.

Med vänliga hälsningar
Pierre och Erik

fredag 4 december 2020

Terminens sista skoldag

Hej!

Sista dagen på terminen är den 22/12. Den här dagen slutar eleverna redan vid kl.12, det vill säga då vi vanligtvis går till lunchen. Det vi och framför allt köket behöver veta är vilka elever som tänker äta lunch på skolan den här dagen. Det är viktigt att man verkligen avser att äta, för annars så lagar köket för många portioner. Särskilt viktigt att elever med specialkost säger till om ni tänker äta i skolan den dagen.

Antingen meddelar ni oss via mail eller ber ditt barn säga det till oss i skolan. Senast på tisdag 8/12 behöver vi ha besked.

Mvh
Pierre och Erik

tisdag 1 december 2020

Information till vårdnadshavare

Under dagen idag har regeringen meddelat nya rekommendationer gällande barn och elever i förskola och grundskola samt gymnasiesärskola. Från och med nu gäller att alla, oavsett ålder, omfattas av hushållsnära karantänen. Då en familjemedlem konstaterats sjuk i covid-19 ska alla som bor i hushållet undvika alla sociala kontakter och inte gå till arbete/skola/förskola under en veckas tid. Därefter extra vaksamhet på symtom under ytterligare en vecka. 


Observera att karantänen gäller vid positivt testresultat. I de fall där det inte finns ett testresultat är barn/elever/medarbetare välkomna i verksamheten så länge dessa är symtomfria. 

Med vänliga hälsningar

 

Gudrun Werner

Rektor

T1-skolorna

söndag 22 november 2020

Veckoinfo vecka 47

Hejsan!

Tiden rusar på och vi närmar oss snabbt advent! Hos oss rullar det mesta på som vanligt trots den märkliga tid vi lever i. De flesta elever har varit på plats, men några har saknats på personalfronten. Erik har varit sjuk hela veckan och i fredags gick även jag (Pierre) hem. Vi hoppas snart vara på banan igen!

Eftersom Erik varit sjuk så blir läxan med begreppen som var till i onsdags till onsdag nästa vecka istället, med lite påfyllning. Det är ett ord extra och att kunna lite fakta om Gustav Vasas söner. Den sista frågan är öppen och texten om sönerna finns i inlägget i classroom!

I svenska väntar prov på fredag när vi nu avslutar arbetsområdet om byggstenarna i en mening; subjekt, predikat, huvudsats och bisats. Info finns i Classroom även där!

Även i NO gör vi en liten avstämning den här veckan då det blir läxförhör på några av begreppen i arbetsområdet Matens kemi. Eleverna har själva fått formulera förklaringar till begreppen, och dessa finns i Classroom.

I matten har vi börjat med kapitel 3 som handlar om procent, koordinatsystem, sannolikhet och kombinatorik. Eftersom vi har flera läxor den här veckan ger vi inget beting.

I tekniken arbetar vi just nu med ett arbetsområde om datorer och programmering, både i teori och praktik. Även här är det många begrepp att hålla reda på och röra sig - boksidorna vi arbetar med i området finns redan utlagda om man vill träna extra eller läsa i förväg.

När det gäller muntliga nationella proven, så är de i full gång! Matten är redan avklarad, engelskan är det för de flesta och veckan som kommer är det dags för proven i svenska att dra igång. Enligt rapporter från de genomförande lärarna flyter det på fint!

Ha en bra vecka!
Mvh
Pierre

måndag 2 november 2020

Veckoinfo vecka 45

Hej!

Tillbaka igen efter ett välbehövligt och välförtjänt höstlov! Nu tar vi nya tag!

En stor sak nu under perioden fram till jul är ju att de muntliga nationella proven i svenska, engelska och matematik kommer att genomföras. Igår måndag fick eleverna med sig hem en informationslapp från Skolverket - läs gärna igenom dem! De muntliga proven genomförs i mindre grupper om två och två eller tre och tre, sammansatta av oss. Det innebär att några snart kommer att få göra sitt prov, medan andra kan få vänta ett tag.

Veckorna före lovet hade vi prov i flera ämnen. Dessa tar lite tid att rätta, dels för att vi analyserar och inte bara sätter ut poäng och dels för att varit lite kort om folk. Eleverna får tillbaka dem efterhand som vi blir klara. 

Matematikprovet är klart och rättat och har delats ut och gåtts igenom idag tisdag. Resultatet varierade - några har riktigt fina resultat, men det finns också några som inte nått ett godkänt resultat. De som inte nått godkänt erbjuds ett omprov tisdag den 10 november för att kunna bli godkända. Provet kommer att bli snarlikt, men inte exakt samma. Under veckan fram till provet kommer vi att repetetra kunskapsinnehållet i provet för de eleverna. 

Under vecka 45 kommer vi också att höra av oss hem till de av eleverna som vi behöver betygsvarna, d.v.s. de som riskerar att inte få godkänt betyg i ett ämne till jul. Lärare i respektive ämne tar den kontakten. 

Bra att hålla koll på är att måndagen den 9 november är studiedag och då är eleverna lediga.

Ha en bra vecka!

Mvh

Pierre och Erik

Ny lärplattform - Unikum

Hej vårdnadshavare,

Linköping kommun arbetar på många sätt för att bli mer digitala. Ett stort steg i det arbetet är att vi nu fått en ny digital lärplattform. Unikum heter tjänsten som ska fungera som verktyg för dokumentation av elevers lärande och kommunikation mellan skola och hem.

 

Redan vecka 45, alltså efter läslovet, kommer T1-skolorna att gå över till att kommunicera med er genom Unikum. Det är därför viktigt att du som är vårdnadshavare loggar in i Unikum för att kunna kommunicera med skolan och för att ta del av ditt barns utveckling.

 

Du som vårdnadshavare kommer att kunna följa ditt barns kunskapsutveckling bland annat via pedagogiska planeringar, sammanfattningar och resultat. Dessutom kommer förberedelser och bokning av utvecklingssamtal att ske i Unikum.

 

Unikum är plattformsoberoende vilket betyder att den funkar på alla surfplattor, smarta telefoner och datorer.

 

Logga in i Unikum på https://www.linkoping.se/forskola-och-utbildning/inloggning-vardnadshavare/unikum-e-tjanstsida/.

På samma sida kan du även få mer information om hur du loggar in och hur du som vårdnadshavare kan använda Unikum.

 

Vänliga hälsningar,

T1-skolorna

måndag 12 oktober 2020

Ramtid tisdag den 13 oktober

Ledsen att behöva krångla med tider fram och tillbaka - glöm tidigare besked, imorgon tisdag börjar klassen kl 8.50 och slutar kl 14.50! De har alltså sovmorgon som vanligt, men slutar tidigare eftersom språkvalet är inställt! 

fredag 9 oktober 2020

Veckoinfo vecka 41

 Hej,

En lite kall men lärorik vecka är till ända. Pierre gick hem i onsdags och blev borta resten av veckan vilket såklart har påverkat innehåll och rutiner något. Vi har ändå haft matteprov och multiplikationstest vilket gick bra. Alla har börjat skriva på en spännande berättelse i svenskan.

Vecka 42 blir tisdagens skoldag annorlunda. Eftersom Tornhagens språkvalslärare är borta på annat uppdrag. Istället tar vi hela skoldagen här på Fridtuna kl 8.10-14.30 (alltså ingen sovmorgon.

Ett tips när hösten börjar komma är att hjälpa barnen att få med sig lämpliga ytterkläder och skor eftersom vi är utomhus på rasterna.

Till sist uppdaterade riktlinjer från Linköpings kommun:
För att undvika ett smittoutbrott ber vi er vårdnadshavare att meddela läraren i ert barns klass om ert barn har testats positivt till Covid- 19 från och med nu. Alltså inte om det har skett innan den här veckan. Detta gör vi för att få kunskap om ifall vi har fler i samma klass och för att undvika ett smittoutbrott. Skulle det bli fler i samma klass kommer vi att ha en dialog med elevhälsochef och smittskyddsläkare om hur vi hanterar ett eventuellt utbrott. 

Trevlig helg :)

Erik

fredag 25 september 2020

Veckoinfo vecka 39

Hej!

Vi har haft bra men intensiva samtalsveckor! Härligt att träffa er alla i konstruktiva givande samtal - jag tycker eleverna gjort ett riktigt bra jobb med att förbereda sina samtal, det är så tydligt hur de vuxit in i rollen att leda sina samtal! 

Just kämpaandan har synts på fler sätt på sistone. I måndags förra veckan sprang eleverna skoljoggen och gjorde en riktigt bra insats trots att det var det första de tog sig an för veckan. Den här veckan har (nästan) alla också genomfört sina muntliga presentationer i svenska, något flera upplever som lite läskigt - men tjuren togs vid hornen med strålande resultat!

Annars arbetar vi på som vanligt. I matten börjar vi närma oss en provräkning när vi nu avslutar arbetet med kapitel 1. Provet blir på måndag den 5/10. Redan nu på fredag blir det diagnos i SO på begrepp i arbetsområdet ekonomi. Begreppen man ska kunna ligger i ett dokument i Classroom. 

Ha en skön helg!

MVH

Pierre och Erik

måndag 14 september 2020

Info om Unikum

Det är nu möjligt för elever och vårdnadshavare att börja använda vår nya lärportal, Unikum! Under september/oktober kommer alla vårdnadshavare att få information från kommunen men redan nu är det öppet för den som vill att logga in och börja använda. 

Unikum kommer framöver att bli vår kommunikationskanal till vårdnadshavare för information såsom t.ex. veckobrev. Unikum kommer också att vara den plattform där elevernas omdömen och resultat redovisas. 

Eleverna kommer att slussas in i att använda systemet under hösten och om ni vårdnadshavare vill tjuvstarta lite och börja använda Unikum redan nu är ni välkomna att göra det. Kolla gärna den här sidan för bland annat en liten lathund och en introduktionsfilm för föräldrar! Det finns även en sida på skolans hemsida med ytterligare länkar här

torsdag 10 september 2020

Hälsodagen måndagen den 14 september

Hej

Vecka 38 har T1-skolornas sin första av tre temaveckor, Hälsoveckan med en förmiddag i Vallaskogen. För er som är nya är hälsodagen en schemabrytande dag med olika aktiviteter som avslutas med skoljoggen. Förmiddagen spenderas tillsammans med sin klass.

Fysiska aktiviteter och en hälsosam livsstil är grundläggande för människors välbefinnande. Positiva upplevelser av rörelse och friluftsliv under uppväxtåren har stor betydelse för om vi blir fysiskt aktiva senare i livet. Att ha färdigheter i och kunskaper om idrott och hälsa är en tillgång för både individen och samhället. Lgr11

För år 6 infaller hälsodagen på måndag den 14 september. Eleverna startar som vanligt i sina klassrum 8.10. Var noga att sjukanmäl ditt barn om ni blir hemma. Dagen är förlagd på Tunvallaskolan fram till lunch, därefter avslutas dagen i klass ordinarie tid.

Lunch serveras som vanligt på Fridtuna klockan 12.00.

Se till att ha kläder efter väder, vi är utomhus oavsett väder.

Ta med:

  • Vattenflaska

  • Frukt/smörgås

  • Ombyteskläder och handduk - vi duschar före lunch!

  • Skor som går att springa i.

En del av dagen är att vi springer Skoljoggen i Vallaskogen. Om ni vill skänka en springslant och stödja ”Clowner utan gränser” så gå in på länken. Ni kan skänka pengar på olika sätt. Pengarna kommer direkt in på skoljoggens 90-konto.
Swish nr är: 123-9011263
Läs mer om springslanten på:
https://skolidrott.se/skoljoggen/for-springslanten/

Efter lunch gäller undervisning enligt ordinarie schema, vilket för 6A bl.a. innebär idrott. Eftersom de då redan varit utomhus och rört på sig hela förmiddagen blir det ett teoripass i klassrummet i stället. Skoldagen slutar kl. 14.45.

Om ni har några funderingar kontakta oss eller er klasslärare.

Sofi.franzen@linkoping.se eller ernesto.canales@linkoping.se 

torsdag 3 september 2020

Veckoinfo vecka 36

Hej!

Vi har haft en skapligt bra vecka, men bacillerna har satt fart och vi har haft en hel del sjukfrånvaro på skolan, både bland personal och elever, vilket ju sätter sina spår i den dagliga tillvaron. Arbetet fortgår dock enligt plan, och eleverna på plats har jobbat på fint - det märks på en del att man ser på sexan med ett lite större allvar. Om elev är hemma så är det bra om man jobbar på efter förmåga så att man inte hamnar efter mer än nödvändigt - ta hjälp av Classroom och kalendariet i bloggen för att veta vad man ska göra. Det går också fint att komma till skolan och hämta material, men avtala gärna tid först - som läget är nu med hög frånvaro är luckorna i schemat få för oss i personalen. 

Nästa vecka kickar vi igång läxläsning, en möjlighet för elever att stanna kvar upp till en timme extra i skolan på torsdagar - för att göra sina läxor, för att ta igen om man varit borta eller för att få en extra genomgång av det där som man tycker är svårt just nu. Det är frivilligt, ingen föranmälan krävs, och man stannar så länge man vill från kl 14 upp till en timme. 

Vi vill också påminna om att vi behöver få in namn på kontaktperson/-er för klassföräldragruppen snarast, och att klassen behöver en representant till föräldrarådet

Från nästa vecka är det också samtalveckor, vilket innebär att det är dags för terminens utvecklingssamtal! Vi kommer att utvärdera målen vi satte upp vid förra samtalet, sätta upp nya att sträva mot till nästa samtal och givetvis prata om läget i de olika ämnena. För de elever som har åtgärdsprogram kommer även dessa att utvärderas och uppdateras.

Du bokar som vanligt tid för samtal via ett dokument i Google som du kommer till genom att klicka på länken nedan. Det enda du behöver göra är att välja en av de lediga tiderna genom att skriva elevens namn på raden intill tiden du har valt - och sedan är det klart! Först till kvarn gäller!

I skolan kommer eleverna att förbereda sig inför samtalet genom att svara på en enkät, men vi vill också uppmuntra dig som förälder till att samtala med ditt barn innan det är dags för samtalet - om läget i klassen, hur det går i de olika ämnena och vad ni tänker kan passa att sätta upp som nya individuella mål.

När det är dags för utvecklingssamtal möts vi vid klassrummet även om några samtal kommer att vara i andra lokaler. Tänk på att försöka hålla coronabehörigt avstånd när är här!

Ni som har Pierre som mentor bokar tid här.

Ni som har Erik som mentor bokar tid här.

Till sist, vi har (ännu en gång i sista minuten) fått information från Tornhagsskolan om att de har studiedag i morgon fredag. Det gör att våra elever INTE ska gå till språkvalet på morgonen utan startar dagen i klassrummet på Fridtuna kl 8.10. Vår skoldag kommer att vara 8.10-14.00 på fredag. 

Ha en fortsatt bra vecka!

Hälsningar

Pierre och Erik

tisdag 25 augusti 2020

Schemaändring tisdagar

Hej! 

Idag skulle språkvalet ha börjat för våra elever. Tyvärr har en kommunikationsmiss från Tornhagsskolan gjort att vi i sista minut behövt ändra sluttid på elevernas schema, vilket gjorde att vi idag valde att ställa in då ni vårdnadshavare inte kunnat informeras i tid. 

Språkvalet på tisdagseftermiddagar (franska, tyska, spanska) kommer att vara kl. 14.50-15.35, vilket är 45 minuter senare än på det först utskickade schemat. För att inte skoldagen ska bli för lång kommer eleverna därför att fortsättningsvis få sovmorgon på tisdagarna. Eleverna kommer att få hem det nya schemat i slutet av veckan då de exakta tiderna spikats.

Om ditt barn har behov av tillsyn redan 8.10 på sovmorgonen ber vi dig att du hör av dig till oss. De elever som behöver komma redan 8.10 kommer att erbjudas att komma in i klassrummet och läsa med sällskap av en vuxen.

Vi beklagar både det sena beskedet och den sena eftermiddagen. Frågor om detta hänvisar vi till ledningen. 

MVH
Pierre och Erik

fredag 21 augusti 2020

Veckoinfo vecka 34

 Hej!

Vi har haft tre korta men intensiva första dagar på terminen med simtest på Tinnis, besök på Tornhagsskolan, högvis med info, blandat praktiskt småplock och dragningar om rutiner och trivselregler.

Från måndag blir det dock lite annorlunda bullar! Då börjar vi ju arbeta enligt det ordinarie schemat! Det delades ut i pappersform idag i samband med att vi gick igenom det grundligt med klassen. Att tänka på nu i början är till exempel att vi har idrott på måndagar och tisdagar och just nu är det utomhusidrott som gäller. 

Klassen har språkval sist på tisdagar och först på fredagar. De som har spanska, tyska och franska läser på Tornhagen medan de som har engelska/svenska är kvar på skolan. Elever som läser på Tornhagen tar sig hem direkt därifrån på tisdageftermiddagar och börjar sin skoldag där på fredagar, så bra att redan nu fundera på hur man tar sig hem, vilken väg man tar och så vidare. Sara följer med till Tornhagen och är där med spanskagruppen, vilket kan vara en extra trygghet inte minst nu i början. 

Skolfotografering sker måndagen den 31 augusti i något corona-anpassad form; eleverna erbjuds att ta individuella foton som sedan sätts ihop till ett klassfoto. Hemmen ska ha meddelats om fotografering via IST-fototjänst där ni också lämnar medgivande till fotografering. 

Ett häfte har också skickats hem med alltifrån terminstider till trivselregler - där finns också tre blanketter som ska fyllas i och skickas tillbaka till skolan senast onsdag. En som handlar om allmän info och två som handlar om samtycke till hur vi använder elevernas namn och hur de får synas på bild och rörlig bild. De två sistnämnda tycker jag är något svårtolkade, inte minst för att de delvis överlappar varandra. Fältet giltighet kan fyllas i med läsåret 2020/21 medan syftesrutan kan lämnas tom. Om syftet inte är tydligt så klargör vi det från fall till fall. 

Ha en skön helg!

//Pierre och Erik

onsdag 19 augusti 2020

Viktigt angående skolväg

Från och med måndag 24 augusti stänger Griftegården sina ingångar där vi har haft omledd skolväg. Griftegården ska bygga om och handikappanpassa kapellet.


I dagsläget behöver man därför gå runt och ut på Malmslättsvägen eller ta Westmansgatan/Rekrytgatan.

 

Kommunen ser tillsammans med JM och EbbePark över alternativa vägar för våra skolelever.

 

Med vänlig hälsning

Monica Gudomlund

Biträdande rektor 

fredag 14 augusti 2020

Nu börjar vi sexan!

Hej och välkomna tillbaka!

Vi hoppas att ni alla har en fin och skön sommar! Lite osis att värmen skulle dyka upp så här lagom till skolstart bara - men det är väl lite så det brukar vara. 

Vi börjar lite med det som är nytt i sexan - som att vi läser ytterligare två ämnen. Den här terminen så börjar eleverna med språkval och till vårterminen även hemkunskap på Tornhagsskolan. Språkvalet börjar vecka 35. Vi kommer att gå dit med klassen på fredag morgon, så att alla får koll på vart de ska gå någonstans. Eleverna kommer att ha en vuxen med från skolan vid de här passen. Vi återkommer med mer info om vem som ska vara var vid vilket tillfälle under språkvalet.

På personalfronten finns två förändringar som berör 6A. Sofi Franzén kommer att ha klassen i idrott och träslöjdsläraren Yuka kommer att lämna skolan i september och ersättas av en Johanna. 

Det här läsåret är det ju också dags för både betyg och nationella prov. Datum för NP ligger ute i högerspalten här i bloggen, under läxor. Observera att ingen ledighet kommer att medges under de skriftliga provdatumen - bra att tänka på om ni t.ex. planerar en resa eller får en kallelse till tandläkare. 

De tre första dagarna kommer eleverna bara gå i skolan 8.10-13 (onsdag-fredag). Från och med vecka 35 så gäller det ordinarie schemat.

Den första dagen kommer vi att bekanta oss med vårt nya klassrum, gå igenom schemat, regler, praktiska grejer och lite om betyg och förväntningar på läsåret.

Redan den andra dagen, torsdag den 20e, kommer sexorna att genomföra ett simtest på Tinnis. Viktigt att alla har med sig simkläder, badhandduk och tvål/schampo. Vi kommer gå med klasserna i omgångar under förmiddagen. Simtestet är ett underlag för läsårets planering av simträning för de som behöver, det är inte ett bedömningstillfälle. 

På tal om värme - vårt nya klassrum blir gärna VÄLDIGT varmt under varma dagar, så extra viktigt att tänka på vätskeintag. Då vi inte längre kommer att ha tillgång till ett kök med allt vad det innebär vill vi uppmuntra alla att ta med sig en namnad vattenflaska att ha i klassrummet under året. Vi har också längre skoldagar och senare lunch i sexan, så att ta med mellis i någon form blir extra viktigt. 

Corona fortsätter som bekant att spöka, vilket till exempel innebär att vi inte kommer att ha något föräldramöte den här terminen. Information kommer istället att ges här i bloggen. Val av klassföräldrar är ju redan klart för vår del; det här året är det sista tredjedelen på klasslistan (efternamn som börjar på N och framåt) som får den uppgiften. Ni i den gruppen behöver välja någon som är sammankallande och skolkontakt och meddela ert val till oss snarast. Även representant till föräldrarådet behöver väljas - anmäl gärna intresse via mail! Ser ni ett behov av ett möte om t.ex. skolresa behöver ni själva initiera och planera detta. 

Samtalsveckorna med utvecklingssamtal kommer att genomföras som planerat v.37 - 39. 

Då vi fortfarande lever i corona-tider så gäller samma förhållningsregler som i våras: Elever och medarbetare ska stanna hemma även vid milda symptom så som hosta, snuva och feber, och stanna hemma så länge man har symptom och två dygn efter tillfrisknande. Sjukanmäler gör ni som vanligt antingen till vår telefonsvarare 013-20 69 22 eller via Dexter innan kl. 8.00. Extra viktigt de dagar som eleverna är på Tornhagen. 

Mycket info så här i början av terminen, så vi stannar här för den här gången, men återkommer snart! 

Nu kör vi år 6!

//Pierre och Erik

onsdag 12 augusti 2020

Snart dags för skolstart!

Hej alla! 

Hoppas ni har ett härligt sommarlov och klämmer ut det bästa möjliga ur de sista lediga dagarna nu! Vi vill bara påminna om att skolstarten sker onsdagen den 19 augusti - då ses vi i vårt nya klassrum kl. 8.10! Första veckan slutar skoldagarna 13.00 för samtliga elever! 

Idrottslärarna vill också vara med på ett hörn här; nedan följer ett meddelande från dem! 

Vi ses på onsdag! 
//Pierre och Erik 

Hej!
Hoppas ni haft ett trevligt sommarlov! Redan på torsdag 20/8 ska alla i åk 6 gå till Tinnerbäcksbadet för simtest. För att en elev ska bli godkänd i idrott och hälsa så krävs det att eleven kan simma 200 meter varav 50 meter i ryggläge. Testet är ett underlag för planering av läsårets simträning. 

Alla elever samlas som vanligt i klassrummet 8.10. Sedan går vi ner klassvis till Tinnerbäcksbadet någon gång under förmiddagen och det kommer vara flera vuxna närvarande. 

Eleverna ska ha med sig badkläder, handduk och duschtvål. 

OBS! Ingen lek i badet sker denna dag! 

Med vänliga hälsningar 
Ernesto Canales och Sofi Franzén
Leg. Idrottslärare 

onsdag 10 juni 2020

Rektorernas sommartal

OBS! Får inte missas!

Skolavslutning!

Det har varit bråda dagar nu på slutet med avslutandet av uppgifter och allt flyttpackande - men nu är vi i mål! Efter dagens avslutningslunch för sexorna återstår bara en sak - skolavslutningen!

Eftersom väderprognosen talar för vackert väder samlas vi utanför femmornas entré kl 9.30, och sedan tar elevernas egna avslutningsprogram vid med en tipspromenad som första punkt. Större delen av avslutningen tillbringas sedan vid Gustaf Smiths Plats där hela skolan vanligtvis samlas för avslutning. Vi slutar kl 11.30.

Undantag mot ovan gäller för de som valt tillsyn från kl 8.10 - de eleverna ses i 5Bs klassrum. Några har också valt att äta skollunch som vanligt - dessa gör det direkt efter avslutningen.

Idag postas också ett brev hem till er föräldrar. Det innehåller dels ett brev med info om höstterminsstarten och dels elevernas skriftliga omdöme. I brevet har ett litet fel smugit sig in - höstterminen startar onsdagen den 19 augusti och inget annat!

Nu återstår bara att önska er ett riktigt härligt sommarlov - tack för det här läsåret, vi ses igen i augusti!
//Pierre och Erik

fredag 29 maj 2020

Veckoinfo vecka 22

Hej!
Nu börjar det allt kännas som att sommaren är här - eller åtminstone bra nära! En sak är i alla fall klar och det är att sommarlovet är väldigt nära! Som vi har skickat hem info om så sker alltså skolavslutningen torsdagen den 11 juni mellan kl 9.30 och 11.30. I 5A har vi bestämt att vi siktar på att vara utomhus om vädret tillåter eftersom vårt klassrum oundvikligen är en smula flyttrörigt.

Eftersom det ju blir en annorlunda avslutning har vi bestämt oss för att prova helt nya grepp: Eleverna får själva planera och arrangera stora delar av avslutningen. Klassen har delats in i fyra grupper efter eget val. En av dem har hand om fika, en har hand om underhållning och två grupper ansvarar för lekar och tävlingar. Inom givna ramar har eleverna nu fria händer att planera och förbereda. De ska bli spännande!

Vi är dock inte riktigt där än - nästa vecka kör vi på som vanligt med skolarbete, med fokus på att knyta ihop säcken och avsluta terminens arbete. Bland annat blir det eftertest i SO på islam och judendom - mer info om det ligger i Classroom. Läxhjälpen är öppen på torsdag ifall det är någon som behöver extra tid för att bli klar med allt.

Dagarna fram till avslutningen den sista veckan kommer vi till stora delar ägna åt städning och packning inför flytt - men vi siktar också på att belöna oss för väl utfört arbete under läsåret med en liten utflykt. Vi återkommer med mer info om det!

Ha en skön helg!
Mvh
Pierre och Erik

torsdag 14 maj 2020

Veckoinfo vecka 20

Hej!

Det är ännu en månad kvar till skolavslutning - men antalet återstående skoldagar är få! Det innebär att vi nu till stor del riktar in oss på att knyta ihop säcken och göra klart och avsluta pågående arbetsområden och uppgifter. Vi ligger väl i fas med det mesta, men enskilda elever, inte minst de som haft hög frånvaro under våren, kan ha mer kvar att bli klara med. Särskilt syns det i årets stora skrivprojekt Den magiska dörren där några just nu släpar efter (betinget till den här veckan var att vara klar t.o.m. kapitel 7).

Som en extra hjälp för elever som ligger efter med uppgifter eller bara vill ha extra hjälp eller få läxorna gjorda redan i skolan har vi nu infört en möjlighet att stanna kvar i skolan efter att vi slutat på de torsdagar som är kvar på terminen! Ingen anmälan krävs utan det är bara att gå till 5Bs klassrum där Camilla (klasslärare i 5B och klassens bildlärare) finns. Man stannar hur kort eller hur länge man vill upp till en timme.

Lite nytt inför nästa läsår: Vi kommer att byta klassrum! Från nästa termin kommer vi att husera en trappa upp, i det första klassrummet man kommer till om man tar trappan upp en våning. Jag är väldigt positiv till det då det ger oss flera fördelar: Vi får ett större klassrum, ett helt kapprum för oss själva och bättre tillgång till grupprum. Den enda lilla baksidan är att vi kommer att få ägna sista veckan den här terminen åt en hel del packning inför flytt. På tal om sista veckan - missa inte rektorernas infobrev om avslutningen!

En annan sak som är på gång är att femmorna har börjat förbereda för den traditionella avslutningsmiddagen för sexorna. Traditionen bjuder att femmorna arrangerar och håller i den, genom att t.ex. smycka matsalen, göra inbjudningar och placeringskort, vika servetter och stå för serveringen (i år under coronaanpassade former) och underhållningen. Middagen går av stapeln dagen före avslutningen.

Observera att nästa vecka blir kortvecka för eleverna då det först är studiedag på måndag och sedan lovdagar på torsdag och fredag.

MVH
Pierre och Erik

Information om skolavslutningen

I juni är det dags för skolavslutning för alla våra elever på T1-skolorna. Det är en betydelsefull stund som markerar slutet på ett läsår. I år kommer skolavslutningen att bli annorlunda, men vi kommer att göra allt vi kan för att de ska vara fyllda av lika mycket glädje och sommarkänsla som vanligt.

I år
på grund av rådande omständigheter kan du som vårdnadshavare eller släkting inte vara med under skolavslutningen. Varje klass kommer att ordna en trevlig avslutning för sina elever. Avslutningen sker den 11 juni, detaljer omkring vad som gäller för ditt barn kommer att ges av respektive klasslärare.


Tack för det här läsåret!


Med vänliga hälsningar


Gudrun Werner                                                 Monica Gudomlund
Rektor T1-skolorna                                              Bitr. rektor T1-skolorna

Anna Cervin                                                                                  
Bitr.rektor T1-skolorna

fredag 8 maj 2020

Klassbrev vecka 19

Hej,
Solen kom tillbaka och vi har haft en överlag bra vecka. Pierre har kommit tillbaka vilket vi är mycket glada för.

Igår firade vi Happy Rainbow day, trots att firandet i kommunen har flyttats till i höst. Många elever hade piffat upp sig i regnbågens färger. Vi lärde oss om HBTQ och diskuterade länge om allas lika värde och om läget i andra delar av världen.

Vi har haft diagnos i matten på kapitel 5. Tyvärr hade jag inte använt ordet "beting" så några elever kände sig inte beredda. Pierre kommer rätta och gå igenom med klassen om det är något som behöver kompletteras.

På idrotten har klassen jobbat med allemansrätten och i svenska har vi fortsatt med Magiska dörren (be gärna barnen berätta och läsa för er!).

I religionskunskap har vi också kommit fram till en mellandiagnos, på judendomen. På måndag repeterar vi och på onsdag är det diagnos. Därefter fortsätter vi med att lära mer om islam.

I övrigt är nästa vecka en väldigt vanlig vecka.

Trevlig helg :)

onsdag 29 april 2020

Klassbrev vecka 18

Hej,
Våren tog ett steg bakåt med så kallat aprilväder. Pierre har varit borta några dagar pga förkylningssymptom och vi saknar honom förstås.

Idag har ni fått ett mail med information från rektor angående nästa läsår. Om ni inte fått mailet ber jag er att a) kolla så era kontaktuppgifter stämmer i Dexter och b) maila mig så skickar jag samma information till er i retur.

Eleverna har jobbat på bra i ämnena. Klassen har dessutom tjänat ihop tillräckligt med popcorn (be dem förklara) för att avsluta den här kortveckan med filmmys: 13 going on 30 valdes genom omröstning.
  • Svenska: Fokus på att bli klar tom. kapitel 6 i Magiska dörren
  • Matte: Jobbat färdigt tom. kapitel 5.8. Några är inte riktigt framme än. Några har utmanat sig med kluriga problemlösningsuppgifter.
  • Engelska: Repetition och diagnos på engelska grammatik med hjälp av The Grammar company.
  • NO och teknik: Fortsatt arbete med NTA och fordon. Den här veckan undersöktes hur energi kan lagras i gummisnoddar.
  • SO: Vi arbetar med religionskunskap: judendom och islam. Förhoppningsvis hinner vi med lite geografi innan terminen är slut, men det återstår att se.

Nästa vecka är det Regnbågsvecka i Linköping. I skolan och klassen kommer vi att uppmärksamma det med att lyfta in temat i ordinarie undervisning. Någon av dagarna kommer också bli Crazy/Happy rainbow day där den som vill får klä ut sig. Mer info kommer.

Till sist vill vi tacka er vårdnadshavare för att ni hjälper oss i dessa ovanliga tider. Ni anmäler eleverna frånvarande på morgonen (via Dexter eller telefon) och frågar vad de kan jobba med hemma. Så vitt vi kan se så går flera elever aktivt in på Classroom och håller sig a jour med vad klassen jobbar med. Jättebra!

Nu hoppas jag att ni alla får en bra långhelg och att alla elever är friska på måndag.

Vänliga hälsningar,
Erik

fredag 3 april 2020

Veckoinfo vecka 14

Hejsan!
Vi har haft en bra vecka trots att det fortsatt har varit en del sjuka, inte minst på personalsidan. Det blir mycket handtvätt och påminnelser om att tänka på att hålla avstånd så gott det går, men utöver det ligger vi lågt med att prata Corona om inte barnen själva lyfter ämnet. Det känns viktigt att skolan kan vara en trygg fristad. En del elever har lite problem med att händerna blir torra av all handtvätt, så kolla gärna med ditt barn och skicka gärna med en handkräm att ha i väskan vid behov.

Skoldagarna går enligt schema, men vi försöker anpassa innehållet till arbetsformer och material som fungerar både utifrån att flera är frånvarande och utifrån att de som är hemma i möjligaste mån kan vara delaktiga och arbeta hemifrån utifrån förmåga. Det senare innebär till exempel att vi försöker lägga ut mycket material i Classroom. Är ditt barn hemma är det en mycket bra idé att utgå från Classroom för skolarbete. I matten arbetar vi dock främst utifrån boken, så är ditt barn hemma längre så är det en bra idé att hämta den och annat viktigt i skolan. Hör av er ifall ni vill hämta material, så kan vi avtala en tid som passar att ta emot er.

Veckans arbete har t.ex. handlat om skala i matten (kap 5:4), do/does och plural s i engelska med hjälp av Grammar Company avsnitt 2 och 3 och i NO och teknik har vi arbetat vidare med NTA-temat Rörelse och konstruktion där vi konstruerat fordon utifrån en ritning och sedan undersökt hur olika krafter kan ändra fordonets rörelse och i svenskan har vi repeterat adjektiv. I samhällskunskap har vi arbetat med kommunikation och information, med fokus på media och källkritik. Det blir prov veckan efter lovet. I Classroom finns allt material samlat.

Igår torsdag hade vi besök av Robert Gelotte, biträdande rektor på Tornhagsskolan, som informerade om det kommande språkvalet inför år 6 och delade ut valblanketter. Han tryckte hårt på att man önskar att så många som möjligt väljer att prova ett nytt språk, tyska, franska eller spanska, även om man är orolig för att det ska bli svårt. Skulle man ändra sig under årets gång i sexan går det att ändra till förstärkning i svenska/engelska i efterhand. Blanketten lämnas till Pierre eller Erik senast onsdag den 29 april.

Skolsköterskan informerar också om att flickornas andra dos av HPV-vaccination kommer att ges fredagen den 24 april. Informationsblad har delats ut idag.

Nu väntar det påsklov - ha en skön ledighet och ta hand om varandra!
Mvh
Pierre och Erik

måndag 23 mars 2020

Info från skolledningen

Till vårdnadshavare på T1-skolorna

Vi har nu slutfört en vecka med stränga restriktioner på vem som får komma till skolan och inte. Detta har inneburit att era barn/våra elever har varit hemma även om man bara har mildare symptom. Dessa restriktioner är vad Folkhälsomyndigheten har beslutat om och som Linköpings kommun förstås följer och som vi som enskilda skola även följer.

Vi vill förtydliga vilka förväntningar vi har här på skolan. Det är viktigt att ni sjukanmäler era barn, antingen att går in på Dexter och där kan ni nu anmäla för fler dagar samtidigt. Annars går det även bra att ringa in och anmäla, se nedan.

Sjukanmälan

Vid sjukdom ska målsman anmäla detta till T1-skolorna senast klockan 07.45.
Vårdnadshavare kan sjukanmäla sitt barn via appen IST Dexter som finns tillgänglig via AppStore och Play butiken. Länk till instruktioner finns på hemsidan.
Vårdnadshavare kan välja att ringa på nummer nedan.
Lämna meddelande på telefonsvararen. Uppge elevens namn och klass. 
Tunvalla, förskoleklass och åk 1 tel: 013-20 69 16
Fridtuna åk 2-3 tel: 013-20 69 41
Fridtuna år 4-6 tel: 013-20 69 2
Vi förväntar oss också att vi nu gemensamt tar ett ansvar för att uppgifter blir gjorda hemma om man bara har mildare förkylningssymptom, allt för att era barn/våra elever inte ska tappa alltför mycket under den här tiden.
Ni tar kontakt med respektive lärare för att få material, både analogt och digitalt, till era barn. Något som väldigt många också har gjort, tack!

Ta vara på er!

Med vänlig hälsningar

Gudrun Werner
Rektor T1-skolorna

Monica Gudomlund
Biträdande rektor T1-skolorna

Anna Cervin
Biträdande rektor T1-skolorna

fredag 20 mars 2020

Klassbrev vecka 12

Hej,
Det har varit en vecka med mycket fokus på coronaviruset. Många bra samtal som lett in på hur samhället fungerar. I klassen har vi varit noggranna med att tvätta händer och hålla ordning på våra egna saker för att underlätta städning. Ungefär en tredjedel av både elever och personal varit frånvarande vilket förstås har påverkat undervisningen. Pierre har varit borta hela veckan och Sara halva. Vi som varit närvarande har pusslat om i schemat och vid något tillfälle slagit ihop klasser.

Det här har vi arbetat med under veckan:
  • Förhör av veckans ord och engelska glosor, arbetat vidare med läsläxan. Inga nya läxor har delats ut.
  • Svenska: Läsförståelsehäftet och läsning
  • Matte: Arbetat klart kapitel 4. Haft prov på kapitel 3-4. Tjyvstartat på kapitel 5.
  • Engelska: Jobbat klart med kapitel 20, både i Textbook och Workbook.
  • SO: Samhällskunskap, "Information och kommunikation". Se inlägg på Classroom för länkar.
  • NO: Ingen undervisning den här veckan, det blev andra ämnen istället.
  • Idrott: Basket
  • Musik: Gitarr och bas
  • Slöjd: Fortsatt arbete
Vi har fortfarande ingen information om huruvida skolan kommer övergå till distansundervisning eller ej. Så fort vi får veta någonting kommer vi självklart att meddela er omgående.
För säkerhets skull har eleverna idag fått ta hem matteboken, engelskaböckerna och läsförståelsehäftet. De ska också ha tagit hem ett papper med inloggningsuppgifter till vanliga digitala tjänster.

Hoppas ni får en bra helg och att vi får träffa eleverna på måndag.

Vänliga hälsningar,
Erik

onsdag 18 mars 2020

Hänt i veckan

Hej,
Idag hade vi besök från Folktandvården som informerade om tandhälsa och munhygien. Se mer nedan.

Det är många elever och även personal som är frånvarande den här veckan. Det gör att vi som har möjligt att arbeta på plats får pussla om. För elevernas bästa gör vi vårt yttersta för att schemat och normala rutiner ska följas så långt det bara är möjligt.

Eleverna är helt fantastiska! De ställer upp och hjälper varandra med uppgifter, de peppar varandra när det blir jobbigt och de håller koll så ingen mår dåligt eller deppar.

Den här veckan har vi satsat mycket tid på matterepetition av kapitel 3 och 4 inför provet imorgon torsdag (information om det finns på Classroom).

I engelska har vi avslutat kapitel 20. Den som inte närvarat får gärna göra övningarna i Workbook. Läs också texten i Classbook och träna på glosorna.

I samhällskunskap har vi testat på ett nytt läromedel som blivit gratis fram till sommaren. Gå gärna in på gleerupsportal.se ihop med ert barn och titta ni också. (Klicka på "Logga-in-med-Google-knappen") Vi har prövat på Samhällskunskap 4-6, kapitlet Medier och opinion. De flesta tyckte det var bra med korta textavsnitt med efterföljande frågor.

Läxor till kommande vecka får anstå. Information kommer.

Vänliga hälsningar,
Erik



måndag 16 mars 2020

Vad gäller?

Hej,
Nu är skolan igen efter helgen och vi pratar förstås mycket om coronaviruset. Eleverna är överlag välinformerade och lugna så det märks att många pratar om det här hemma också. Några är förstås oroliga, både för egen del och för anhöriga. Vi försöker att samtala på ett sakligt sätt och utgår från den information vi får från kommunen.

Vi uppmanar alla elever och vårdnadshavare att läsa och följa informationen som finns på linkoping.se angående vad som gäller.

Vi försöker ha så normala dagar som möjligt trots att både elever och en del personal är frånvarande. Idag har vi räknat på i matten, efterarbetat läsläxan och jobbat med information & kommunikation. På eftermiddagen såg vi på film ihop med 5B.

Vänliga hälsningar,
Erik

fredag 13 mars 2020

Veckoinfo vecka 11

Hej!

Den här veckan blir det först lite info om några saker som bryter det ordinarie schemat för nästa vecka:

På tisdag får vi besök av psykologstudenten Vera Svedestig Götesson som inom ramen för sin utbildning genomför ett forskningsprojekt med titeln Att berätta eller inte berätta om utsatthet för mobbning i skolan. Som ett led i det arbetet vill hon att elever besvarar en enkät, vilket kommer att göras på tisdag. Innan dess önskar vi att ni fyller i och skickar med blanketten om medgivande; Mer info finns också på informationsbladet som skickades hem förra veckan. Vi tycker det är ett viktigt ämne och ser gärna att så många som möjligt är med!

På onsdag får vi besök av tandsköterskan Karin Lager Palm från Folktandvården som kommer för att berätta om munhälsa för alla elever i år 5.

På torsdag har vi matteprov på kapitel 3 och 4. Vad provet innehåller och hur man tränar finns i ett eget blogginlägg här. Några elever har ett anpassat provinnehåll enligt instruktioner de får direkt från specialläraren Kerstin.

Till sist några ord om coronaviruset, covid-19. Den rådande situationen väcker givetvis många frågor, men vårt fokus just nu är att behålla en lugn och trygg miljö i skolan. Vi arbetar efter de direktiv som ges, vilket just nu innebär att den som är frisk ska gå till skola och arbete som vanligt och den som är sjuk ska stanna hemma samtidigt som vi betonar de allmänna hygienråden mer än vanligt. Vi håller er uppdaterade om direktiven förändras, men aktuell information om vad som gäller läggs också löpande ut på kommunens informationssajt som du hittar här

Ha en skön helg!
MVH
Pierre och Erik

torsdag 12 mars 2020

Inför matteprovet den 19 mars

Torsdagen den 19 mars kommer vi att ha ett matteprov på kapitel 3 och 4 i matteboken; Tid, tabeller och diagram och Räkna med tal i decimalform.

När vi är klara med kapitel 3 och 4 ska du kunna... 
 ... läsa av och ange tid.
 ... samband mellan olika enheter för tid.
 ... utföra beräkningar med tid.
 ... tolka tallinjer med tal i decimalform
 ... avläsa och tolka information i tabeller och diagram.
... hur lägesmått kan beräknas och användas i statistiska undersökningar.
... avrunda tal i olika sammanhang.
... metoder för överslagsräkning i de olika räknesätten.
... metoder för att utföra beräkningar med tal i decimalform i de fyra räknesätten.
 ... förklara och använda begreppen kvart, x-axel och y-axel, stapeldiagram, stolpdiagram, linjediagram, cirkeldiagram, lägesmått, medelvärde, typvärde, median,

Inför provet kan du träna genom att till exempel… 
... göra repetitionsbladen 2A och 2B i häftet som delats ut.
...gå igenom och träna på bokens sammanfattningssidor på sid. 139 och 184.
 ...repetera kapitlenas begrepp med hjälp av sid. 144 och 188.
 ...repetera med hjälp av de blandade uppgifterna på s. 140-143 och 185-187.
 ...gå tillbaka i kapitel 3 och 4 och göra uppgifter du inte redan gjort på det du tycker du behöver träna mer på.
 ...gå tillbaka i kapitel 3 och 4 och läsa genomgångarna i början av varje delkapitel.
 ...träna med hjälp av Libers webapp; Tid, tabeller och diagram och Räkna med tal i decimalform.

Du som vill fördjupa dig och lära mer... 
 ... kan arbeta med kapitel 3 och 4 i Utmaningsboken.

tisdag 10 mars 2020

Om våra elever och sociala medier

Hej alla föräldrar!

Vi skulle vilja uppmärksamma er lite på vad som händer omkring våra elever och sociala medier! Eleverna har inte tillgång till sådana i skolan, men i dialog med våra elever får vi ändå veta mycket om vad som händer och hur det går till - och även om det händer på fritiden får det gärna konsekvenser i skolan.  

Vi vill först uppmärksamma Snapchat lite extra. Snapchat är ett kommunikationsforum där eleverna kan umgås, vara sociala, skicka bilder, prata m.m. Dessvärre är det väldigt vanligt att det också används ett fult/hårt språk, en negativ och kränkande jargong och att det sker en hel del kränkningar och påhopp. Det finns såklart sådant beteende även på andra sociala medier och appar, men just Snapchat används väldigt flitigt och vi har nu fått se en hel del med egna ögon i form av skärmdumpar. 

Elevernas egna ord från flera håll är att "såhär är det hela tiden". Det är dock viktigt att poängtera att det inte är alla som är delaktiga till detta. Men jargongen påverkar fler och fler och till slut blir det tyvärr "vardag" att uttrycka sig och umgås på det här sättet. 

Årskurs 5 har en snapchat-grupp där alla femmor får vara med. I den gruppen förekommer en hel del av det vi beskrev ovan. Det finns också vissa som blir attackerade med kränkningar och påhopp på sin privata "story". 

Det är en liten procent som står för alla de grövsta delarna på Snapchat. Men alla blir påverkade och det blir tydligen lättare och lättare att "bete sig" på nätet. Det har också gjort det ännu lättare nu när man kan vara anonym. 

Det finns nämligen en app som heter YOLO. Efter att ha laddat ner den kan man använda en funktion som går ut på att man tar emot kommentarer och frågor anonymt på t.ex. Snapchat. Då skriver personen ut på sin "story" "skriv frågor eller kommentera". Då kan någon av ens vänner på Snapchat skriva vad som helst, anonymt. Det är i dessa situationer de flesta kränkningar och påhoppen just nu sker. Vi kan inte veta vem som skrivit vad - men innehållets karaktär och det faktum att bara personer man är vän med kan skriva pekar mot klasskamrater.

En del exempel på påhopp och kränkningar vi nyligen sett:
- "Din fittunge"
- "Horunge"
- "Du borde ta självmord"
- Allmän jargong och språk. 
- Mycket rasistiska skämt. 
- Man kallar varandra bög och homosexuell i negativt syfte. 
- Mycket könsord.
- Enormt mycket svordomar.
- Man härmar varandras bilder.
- Man säger åt andra att de är tråkiga, jobbiga m.m. 

Alldeles nu i dagarna har vi också uppmärksammats på att det skrivs historier i Minecraft med ett mycket grovt språk och mängder av sexuella anspelningar vilket en del elever och föräldrar reagerat starkt på.

Nu behöver vi samarbeta. Vi i skolan gör så gott vi kan förebyggande kring nätet och värdegrund. Det är också vi som tar hand om konflikter m.m. som skett på fritiden. Vi ber er att ha koll på era barn på nätet. Ha gärna extra koll på Snapchat! Kanske är det en idé att fundera på om man ens är mogen att ha Snapchat (inte minst för att appen faktiskt har en 13-årsgräns). Kan alla hantera detta? Vi vill också uppmuntra er föräldrar till att prata med varandra om ni reagerar på något eller vill komma överens om förhållningssätt.

Vi känner att detta är något vi alla måste ta tag i nu när vi fått se många exempel med egna ögon. 

Hör gärna av er vid frågor eller funderingar. 
Vänligen pedagogerna i årskurs 5. 

fredag 6 mars 2020

Veckoinfo vecka 10

Hej!
Det är dags för en liten uppdatering om hur vi har det i skolan! Till att börja med har vi precis landat efter en riktigt lyckad friidrottsdag i Campushallen! Det var första gången vi hade en sådan dag inomhus så vi visste inte riktigt hur det skulle fungera - men allt flöt på fint. Eleverna fick prova på en rad friidrottsgrenar och gjorde så med stor entusiasm och kämparanda. Vi vuxna gläds också över att promenaden dit och hem fungerade så bra, vilket har varit svårt att få till tidigare.

Vi tar en liten på titt på läget i några av ämnena också! I matematik närmar vi oss upploppet av arbetet med kapitel 4 om decimaltal, men parallellt har skolan nu fram till påsk också intensivträningsveckor i matte. Årskursvis har vi genom diagnoser tagit reda på ett prioriteringsområde som vi kommer att arbeta med minst tio minuter varje dag. För år 5 innebär det att vi nu kör hårt med division!

I NO har vi just startat upp terminens NTA-tema Rörelse och konstruktion där eleverna genom att bygga och undersöka fordon arbetar med begrepp inom fysiken och tekniken. Detta märks också i Veckans Ord som den här gången innehåller ord vi stöter på i arbetet med temat. I tekniken avslutar vi nästa vecka arbetet med de fem stora mekanismerna genom att slutföra ett grupparbete om cykeln.

I SO avslutas historiatemat om upptäcksresande med en redovisning på måndag. Därefter blir det istället ett arbetsområde om information och kommunikation i samhällskunskap.

Till sist tittar vi till engelskan: Där arbetar vi nu med kapitel 18 Yummy! Sticky chocolate cake! där huvudpersonerna Kate och Ben bakar kladdkaka. Vi bestämde oss därför för att göra samma sak! Nästa fredag bakar vi alltså kladdkaka i klassrummet - helt på engelska! Skolan står för ingredienser medan eleverna har delats in gruppvis och kommit överens om vem som tar med vilka redskap hemifrån. Det kan handla om kakform, bunke, slickepott, måttsats, visp (handdriven), pensel eller kastrull. Kolla gärna med ditt barn vad han/hon ska ta med och hjälp till att plocka fram sakerna. Vi hoppas ni kan hjälpa oss att genomföra detta - det blir bra träning på både engelska och samarbete (förutom att det är gott med kladdkaka)!

Ha en skön helg!
//Pierre och Erik

tisdag 25 februari 2020

Skridskodag onsdag 26/2

Hej,
Imorgon onsdag 26/2 ska åk 5 få den där skridskodagen som smälte bort i januari.
Extra viktigt att komma i tid på morgonen eftersom vi går direkt efter en kort samling i klassrummet.

Ta med:
- Skridskor
- Hjälm (ett måste för att få vara på isen)
- Kläder efter väder
- Ombyte (kan vara bra när vi kommer tillbaka till skolan)
- Lämplig väska att bära allt i, t.ex. en ryggsäck

Den som vill får ta med fika. Som vanligt gäller det att ni vårdnadshavare bestämmer vad som är lämpligt att ta med. Inget från godishyllan. Vi har i klassen pratat om vad som kan karaktärisera ett bra fika.

Jag ber om ursäkt att informationen kommer så sent.

Vänliga hälsningar,
Erik

onsdag 12 februari 2020

Friidrottsdag på Campus den 5 mars

Vi idrottslärare bjuder in alla elever från åk 3-6 till en friidrottsdag torsdagen den 5 mars.

Dagen kommer att börja som vanligt i klassrummet 8.10 för att ta obligatorisk närvaro. Klasserna kommer sedan ta sig till Campushallen för att få möjlighet att testa på några av friidrottens grenar som ex längdhopp och stöta kula.

Eleverna ska vara idrottsklädda från morgonen. Ta med...
...vattenflaska – viktigt att ni namnar den!
...en liten matsäck.
...idrottsskor – ej barfota eller strumpor!

Vi äter pannkakor till lunch.

Dagen slutar klockan 14.00.

Med vänliga hälsningar idrottslärarna Ernesto och Sofi

torsdag 6 februari 2020

Veckoinfo vecka 6

Hej!
Dags för veckoinfo igen! Förra veckan blev det ju inget brev då vi ju har fullt upp med alla utvecklingssamtal just nu!

Den här veckan har vi ett par saker som vi vill att ni ska veta om och kanske prata lite om hemma. Vi har redan tagit upp detta i skolan förstås, men bra om ni förstärker och ger ert perspektiv hemifrån också!

Det första handlar om att det ju snöat i veckan. På skolan råder det av både säkerhets- och trygghetsskäl snöbollskastningsförbud på skolgården, men trots att vi hade pratat om detta under tisdagen så inträffade ändå en personskada på väg hem från skolan. Ett gäng femmor hade samlats och kommit överens om att ha snöbollskrig och det slutade inte bättre än att en elev träffades av en snöboll i ögat med följd att hornhinnan skadades. Det var efter skolans slut och utanför skolans område, men vi tänker att det ändå är viktigt att prata om en balans mellan att det är kul med snö och att man behöver tänka sig för.

Det andra handlar om att gång- och cykelvägen till skolan just nu leds genom kyrkogården på grund av de pågående byggnationerna. Med anledning av det fick skolan ett samtal från Gunnar Forsberg som arbetar på kyrkogården. Han berättar att våra elever inte riktigt vet hur man beter sig på en kyrkogård. De har sprungit över gravplatser, varit högljudda och stört både besökande och pågående begravningsprocessioner. Vi hade ett långt och konstruktivt samtal om det i klassrummet, men kanske kan ni lägga till era egna tankar.

För övrigt flyter det på fint här i skolan, inte minst med alla utvecklingssamtal! Det är härligt att se hur eleverna tar ansvar, har koll och söker lösningar! Härligt är också att sportlovet väntar runt hörnet i vecka 8, men innan dess blir det prov i både SO om medeltiden (se Classroom) och idrott om kroppens muskler.

Ha en skön vecka!
//Pierre och Erik

Information från idrottsläraren

Hej alla barn och vårdnadshavare!

Nu har en termin gått och vi har hunnit med en massa roligt på idrotten. Efter lovet ska vi fokusera på bollkontroll genom bollekar och bollsporter där vi tränar på öga-hand och koordination: Hur hårt måste bollen kastas för att kompisen ska få bollen på rätt sätt? Vilket kast är lämpligast för att inte bollen ska bli för hård, för lös, för hög, för kort osv.

Till varje lektion ska eleven ta med sig följande:
Idrottsskor
idrottskläder

handduk

hårssnodd för de med långt hår
och gärna en vattenflaska

Eleven får ej medtaga duschprodukter och parfymer!
Dels för att vi har elever med allergier, det tar lång tid att bli klar samt det blir en halkrisk då tvålen skapar halka på golvet.

Om eleven av någon anledning inte kan närvara på lektion, vänligen skicka med en lapp! MEN, om eleven är i skolan så räknas eleven som tillräckligt frisk för att delta på idrottsundervisningen, utefter sina förutsättningar. Idrotten är ett betygsättande ämne som eleven ska delta i. Om ni väljer att eleven ej ska delta på undervisningen kommer eleven få frånvaro inrapporterat.

Om ni har några frågor, tveka inte att höra av er till mig:
ernesto.canalesVanegas@linkoping.se
Vi ses!