fredag 18 oktober 2019

Veckoinfo vecka 43

Hej,
Det börjar närma sig läslov!
Vi har en vecka kvar - en ganska vanlig skolvecka. Därefter får eleverna en veckas välförtjänt ledighet och återhämtning.

Hösten gör sig påmind med lite mörkt och ibland blött väder. Vi fortsätter att vara utomhus på rasterna.

På torsdag är det matteprov. Se separat blogginlägg.

På SO-lektionerna kommer vi ägna veckan före lovet åt repetition av arbetsområdet om jordens resurser. Framför allt kommer vi jobba med texterna (på Classroom) och arbetsbladen (i pärmen) men också övningar, diskussioner och mycket träning i att resonera. Till sin hjälp har också eleverna besöket på Kolmården i färskt minne. Där fick vi se och höra om hur djur och natur kan påverkas av människans användning av resurserna.
Efter höstlovet blir det SO-bedömning. Dels ett prov för att bedöma baskunskaperna men också en skrivuppgift där eleverna får chans att utveckla sina resonemang. Provet handlar alltså om jordens resurser: Vatten (både sött och salt), odlingsmark och berg/metaller. Eleverna ska visa att de kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling. De ska också kunna ge förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.

Trevlig helg :)
Pierre och Erik

Inför matteprovet den 24 oktober

Torsdagen den 24 oktober kommer vi att ha ett matteprov på bokens två första kapitel om Tal och räkning och Räkna med tal i decimalform.

När vi är klara med kapitel 1 och 2 ska du kunna... 
 ... använda metoder för att räkna addition, subtraktion, multiplikation och division med papper och penna.
 ... välja och använda lämpliga räknesätt och metoder i olika situationer.
 ... samband mellan enkla tal i bråkform och decimalform.
 ... tolka tallinjer med tal i decimalform
 ... läs och uttrycka tal i decimalform.
... vilket värde en siffra representerar beroende av sin position, sin plats, i ett tal.
... utföra beräkningar i huvudet med tal i decimalform, med alla räknesätt.
... göra jämförelser mellan tal i decimalform.
 ... förklara och använda begreppen term, summa, differens, faktor, produkt, täljare, nämnare, kvot, bråkform, decimalform, platsvärde, utvecklad form, position, tiondelssiffra och hundradelssiffra.

Inför provet kan du träna genom att till exempel… 
... göra repetitionsbladen 1A och 1B i häftet som delats ut.
...gå igenom och träna på bokens sammanfattningssidor på sid. 46-47 och 91.
 ...repetera kapitlenas begrepp med hjälp av sid. 51 och 95.
 ...repetera med hjälp av de blandade uppgifterna på s. 48-50 och 92-94.
 ...gå tillbaka i kapitel 1 och 2 och göra uppgifter du inte redan gjort på det du tycker du behöver träna mer på.
 ...gå tillbaka i kapitel 1 och 2 och läsa genomgångarna i början av varje delkapitel.
 ...träna med hjälp av Libers webapp; Tal och räkning och Räkna med tal i decimalform

Du som vill fördjupa dig och lära mer... 
 ... kan arbeta med kapitel 1 och 2 i Utmaningsboken.

tisdag 15 oktober 2019

Några bilder från besöket på Kolmården

Vi fick se en uppvisning av den sydamerikanska harrisvråken.

Vi fick se när tigrarna utfodrades med isglass på tigervis!

Vi passerade kamelhägnet på väg mellan två stationer

Här har de asiatiska vildhundarna, dholerna, precis fått dagens ranson mat!

Schimpanser


fredag 11 oktober 2019

Veckoinfo vecka 42

Hej alla föräldrar!

Vi har haft en intensiv vecka med en rad schemabrytande aktiviteter! Besöket på Kolmården blev väldigt lyckat, trots det gråkalla vädret. Vad vi har uppfattat så var alla var väldigt nöjda med besöket och nu kommer vi att arbeta vidare med djur, natur och miljö i både biologi, teknik och SO.

Kompensationen för den här långa dagen får eleverna nästa vecka. Klassen har själva beslutat att ta ut kompensationen nu på tisdag den 15 oktober då skoldagen kommer att börja kl 9.00 och vi slutar efter lunch kl. 12.45 (sammanlagt 2,5h kompensation). För elever som är på fritids, meddela fritidshemmets som är berört vad som gäller för ditt barn.

På torsdagen såg vi en teaterföreställning som tog upp ämnet om barn som lever i familjer med risk-/missbruk (Bengtsson på dörren). Det var två skådespelare som dramatiserade hur det är att vara barn med en vuxen som dricker regelbundet. Föreställningen baserade sig på verkliga händelser. Detta för att belysa att det finns ca 400 000 barn i Sverige som har det så och att det finns hjälp och stöd att få, men endast 2 % har det. Efteråt pratade vi om teatern i klassen. Eleverna hade många tankar och funderingar, flera delade egna upplevelser och vi imponerades över hur trygga de är med varandra och hur fint de bemötte varandra i en diskussion om ett så svårt ämne. 

Nästa vecka blir en betydligt mer "vanlig" vecka där det enda som bryter ordinarie schema är ovan nämnda kompledighet.

Ha en trevlig helg!
Mvh
Pierre och Erik

fredag 4 oktober 2019

Veckoinfo vecka 41

Vi har en händelserik vecka framför oss med flera saker som bryter det ordinarie schemat!

På tisdag förmiddag är det dags för de flickor som tackat ja till HPV-vaccinering att få sin vaccinering. Till på tisdag har också klassföräldrarna bjudit in eleverna till ett möte för att prata skolresa. Mötet sker i klassrummet direkt efter skoldagens slut.

Onsdagen blir en helt annorlunda skoldag då alla femmor kommer att åka med buss till Kolmården för en hel dag av undervisning om hållbar utveckling inom ramen för Bästa Världen. Det blir en del att tänka på inför den här dagen - all info finns här.

Även torsdag blir annorlunda då skolan får besök av Adesso och teaterföreställningen Bengtsson på dörren, en verklighetsbaserad teater om hur det är att växa upp i en familj med miss/riskbruk. Ett tungt men viktigt ämne som säkert väcker många funderingar. Vi kommer att efterarbeta föreställningen i skolan, men fånga gärna upp funderingar som kommer upp även hemma. Läs gärna mer om föreställningen här.

Jag passar även på att berätta lite mer om en annorlunda läxa klassen fått i teknik. Till onsdag vecka 42 har de fått i uppdrag att tillsammans med er föräldrar utse den mest onödiga tekniska prylen i ert hem! Sammanhanget är att vi ju arbetar med hållbar utveckling och sambandet mellan teknisk utveckling och överkonsumtion och tanken är att använda våra egna erfarenheter för att skapa diskussion och igenkänning. Kanske har ni köpt en pryl som känts användbar i stunden, men sedan aldrig använt, eller fått en present som bara fått samla damm? Som exempel berättade jag om en majskolvsroterare jag fått i present! Vilken är er onödigaste tekniska pryl? Välj ut en och fotografera eller skicka med den till onsdag v. 42!

Ha en skön helg!
//Pierre och Erik

torsdag 3 oktober 2019

En annorlunda skoldag – Kolmården den 9:e oktober


Vi åker till Kolmården onsdagen den 9:e oktober. Detta gör vi i samband med att vi jobbar med Bästa Världen och besöket är en del av vår undervisning.

Det är några saker som är bra att tänka på:

Vi ser gärna att eleverna är på plats i skolan redan kl.8. Det för att stämma av vilka som är här och dels för att dela ut lunchpaket. Bussen avgår prick kl. 08:15. Det betyder att vi inte kan vänta på om någon är sen eller försovit sig. Skulle det ske får man gå till en i förväg bestämd klass i åk 4/6 och ha sin skoldag med dem. Också extra viktigt att eventuell sjukanmälan sker innan kl.8!

Bra att veta om är också att sluttiden för dagen kommer vara runt kl.16:30. Kompensation för detta meddelar vi efter besöket och när det ska tas ut.

Lunchen kommer att bestå av pannkakor, festis och frukt. Då dagen är lång, skicka gärna med något mer såsom smörgås eller liknande. Bullar och kex från kexhyllan är ok. Inga kolsyrade drycker, godis och chips eller liknande är tillåtna.

Kolmården är bara öppen för skolklasser, så därför behövs inga pengar. Inga kiosker eller liknande är öppna.

Kläder efter väder och bra skor är viktigt att tänka på, vi kommer vara ute största delen av dagen oavsett om det regnar eller ej. Säger prognosen regn är det bra att ha med sig regnkläder eller paraply.
För de elever som blir åksjuka är bra om ni kan fixa åksjuke-tabletter.

Tänk på att vi ska gå hela dagen och då är det skönt att ha en ryggsäck på ryggen istället för att bära runt på en väska i handen.

Mobilerna lämnas med fördel hemma den här dagen. Eleverna kommer inte att få ha dessa under dagen då det är en vanlig skoldag. Vi samlar in och lämnar dem på skolan och de fås tillbaka när vi är hemma igen. Vi lärare kommer att dokumentera dagen med foton.

Besöket är en vanlig skoldag fast vi har bytt klassrum. Det kommer vara en intensiv, men rolig dag hoppas vi.

Har du frågor och funderingar, hör av dig till respektive klasslärare.
Mvh
Pierre, Emma och Camilla